Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkipyörät lunastivat paikkansa Helsingissä

Tämän kesän perusteella kaupunkipyörät ovat tulleet jäädäkseen. Kaupunkilaiset voivat nyt antaa oman panoksensa pyöräverkoston suunnitteluun.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ei tullut pannukakkua, tuli jymymenestys: Helsingin kaupunkipyörät ovat olleet tämän kesän hitti muutenkin pyörille nousseessa kaupungissa.

Kaupungin mukaan vilkkaimpina päivinä keltaisilla pyörillä on tehty yli kahdeksan matkaa päivässä pyörää kohti. Rekisteröityneitä käyttäjiä on jo yli 10 000.

Käyttäjät kehuvat selkeitä käyttöehtoja ja pyörien ajettavuutta. Kaupunki on panostanut pyöräasemien huoltoon, jotta suosituilla asemilla olisi pyöriä saatavilla ja jotta niihin mahtuisi myös palauttamaan pyöränsä ajon jälkeen.

Puolen tunnin käyttöaika ennen lisäveloitusta on taannut sen, että pyörä ei jää tuntikausiksi yhdelle käyttäjälle.

Muutamilla asemilla myös turistit voivat lunastaa pyörän käyttöönsä maksukortilla ilman rekisteröitymistä palveluun. Kaupunkikuvan perusteella näyttää siltä, että tieto tästä on mennyt perille.

Keväällä oli lupa olla skeptinen, sillä edellinen kaupunkipyöräkokeilu Helsingissä oli fiasko. Pyörät olivat epämukavia ajaa, eikä käyttäjä vastannut niistä henkilökohtaisella rekisteröitymisellä kuten nyt. Helsinki viisastui vahingosta ja pystyi lisäksi nyt hyödyntämään ulkomaisten kaupunkien parhaita käytäntöjä.

Ensi vuonna kaupunkipyöräverkosto laajenee kolminkertaiseksi, jolloin pyöräasemia on 150 ja pyöriä liikenteessä jo 1 500.

Kaupunki kerää parhaillaan käyttäjiltä lausuntoja siitä, miten laajempi verkosto pitäisi virittää. Alustava suunnitelma on kommentoitavana verkossa.

Vastausten perusteella näyttää siltä, että etenkin Haagan, Arabianrannan ja Itä-Helsingin asukkaat haluavat saada pyöräasemia.

Helsinki on kaavaillut uusia pyöräasemia etenkin raideliikenteen pysäkkien ja työpaikkakeskittymien tuntumaan. Kaupunkilaiset voivat antaa oman panoksensa suunnitteluun 17. elokuuta asti.

Voi tietysti kysyä, kuuluvatko kaupunkipyörät Helsingin perustehtäviin. Ne pitää kuitenkin nähdä joukkoliikenteen täydentäjiksi ja vieläpä terveelliseksi vaihtoehdoksi, jonka kuluja kaupunki kattaa käyttömaksujen lisäksi myös mainostuloilla. Tämän kesän perusteella kaupunkipyörät ovat tulleet jäädäkseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat