Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heippa puolueet, aikanne meni jo

Ranskassa alkavassa presidentinvaalikamppailussa on nähtävissä sama ilmiö kuin Yhdysvalloissa: sitoutumattomat ehdokkaat nousevat haastamaan perinteisten puolueiden ehdokkaita.

Pääkirjoitus
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailua seuratessa on tullut selväksi, että perinteiset puolueet ovat passé. Kärkiehdokkaat, republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ja demokraattien ehdokkuudesta pitkään kisannut Bernie Sanders, pohtivat molemmat ehdolle asettumista perinteisten puolueiden ulkopuolelta, sitoutumattomana ehdokkaana. Kun molemmat lopulta päätyivät kisaamaan suurten puolueiden riveihin, puolueet repesivät ennennäkemättömällä tavalla.

Sama ilmiö on nyt nähtävissä Ranskassa, jossa valmistaudutaan ensi vuonna käytäviin presidentinvaaleihin. Tällä viikolla maa sai oman Trumpinsa, kun samppanjatalo Taittingeria vetävä liikemies Pierre-Emmanuel Taittinger kertoi ryhtyvänsä sitoutumattomaksi presidenttiehdokkaaksi. Vaikka puheet eivät vielä vastaa mahtipontisuudessaan Trumpin linjauksia, yksi asia on heille yhteinen: varmuus siitä, että ammattipoliitikkojen aika on ohi ja että paremmat vastaukset löytyvät muualta.

Ranskassa oikeisto ja vasemmisto kärsivät historiallisesta lamaannuksesta. Sosialistipresidentti François Hollande joutuu kisaamaan esivaaleissa tosissaan, sillä tuoreiden mielipidemittausten mukaan hänen kannatuksensa ei riittäisi presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Oikeisto on päättänyt pyyhkiä pölyä vahanukkegalleriasta. Vahvoina ehdokkaina pidetyt, presidentti Jacques Chiracin hallituksen pääministerinä toiminut Alain Juppé, 70, ja entinen presidentti Nicolas Sarkozy, eivät varsinaisesti tunnu modernilta tuulahdukselta Ranskan nykypolitiikassa.

Hajaannuksen keskellä ratsastaa populistisen oikeistopuoleen Kansallisen rintaman Marine Le Pen, jonka kampanja näyttää vain saaneen uutta virtaa Britannian EU-äänestyksestä.

Vastaisku on tullut Taittingerin lisäksi taviksilta. Kisaan on ilmoittautunut Le Parisien -lehden listauksen mukaan ennätysmäärä ihmisiä, joiden poliittiset linjaukset ovat suurelle yleisölle täysin tuntemattomia. Mukana ovat niin pariisilainen kukkakauppias, eläköitynyt kenraali kuin tosi-tv-tähti, jonka perustama puolue Le Vrai Rassemblement (Todellinen kokoontuminen) lupaa ottaa mukaan kaikki halukkaat sen enempää kyselemättä.

Kun Ranskassa valitaan keväällä presidentti, Yhdysvallat on jo oman kisansa käynyt. Vaikka Yhdysvallat yrittäisi koota valitun johtajan taakse itsensä, haavoja ei paikata helposti. Näin voi ennustaa tapahtuvan myös Ranskassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat