Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivo on Turkissa himmentynyt

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin EU-huippukokouksessa vuonna 1999 todistettiin kansainvälisen politiikan tiivistunnelmaista draamaa. Pöydällä oli historiallinen päätös: hyväksytäänkö Turkin pitkäaikainen unelma EU-jäsenyysehdokkuudesta. Asiaa ajoi vahvasti muun muassa silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd).

Turkille lähentyminen kohti Eurooppaa oli jatkumoa vuonna 1923 tasavallan perustamisesta alkaneelle kehitykselle. Turkissa oli otettu muun muassa lainsäädännössä mallia Keski-Euroopasta, ja kansakunnan isä, Mustafa Kemal Atatürk, vannoi sekularismin nimiin. Uskontoa ei tullut sekoittaa politiikkaan.

Helsingissä EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana, laajentumiskomissaari Günter Verheugen ja suomalaisista Jaakko Blomberg ottivat pikalennon Ankaraan Ranskan presidentin Jacques Chiracin lainaamalla koneella ja pyysivät maan silloisen pääministerin Bülent Ecevitin Suomeen sopimaan Turkin EU-jäsenyysehdokkuudesta.

EU halusi laajentua, ja Turkin haluttiin lähentyvän unionia monestakin syystä. Jo yksin jäsenyysehdokkuuden toivottiin muuttavan Turkkia demokraattisemmaksi, ja kyse oli merkittävästä valtiosta idän ja lännen välillä. Turkissa ei haluttu nähdä enää sotilasvallankaappauksia.

Lisäksi Turkin markkinat aivan Euroopan naapurissa houkuttelivat, samoin kuin Turkin tärkeä rooli sotilasliitto Naton jäsenmaana. Turkki on ollut Naton jäsen vuodesta 1952. Euroopalla ei tuntunut olevan rajoja, ja EU laajeni lopulta 28 valtion jättiläiseksi.

Muutama vuosi Helsingin huippukokouksen jälkeen tilanne Turkissa muuttui, kun islamista ponnistanut AK-puolue voitti vaalit. Maallista Turkkia alkoi johtaa Istanbulin entinen pormestari Recep Tayyip Erdoğan, joka oli aiemmin tuomittu vankeuteen uskonnollisesta kiihottamisesta.

Maalliset turkkilaiset eivät uskoneet vakuutteluja, joiden mukaan Erdoğanin tarkoituksena ei ollut murentaa Atatürkin perintöä ja muuttaa Turkkia islamistiseksi valtioksi. Laajalti uskottiin ja toivottiin, että Turkki voisi toimia esimerkkivaltiona islamistisille valtioille.

AKP:n ja Erdoğanin voittokulku on jatkunut vuodesta 2002 lähtien. Vuosi vuodelta Erdoğan on päihtynyt vain lisää vallasta ja muuttunut koko ajan itsevaltaisemmaksi. Uskontoa on sekoitettu politiikkaan, ja turkkilaiset ovat jakaantuneet vahvasti Erdoğanin vastustajiin ja kannattajiin.

Heinäkuun puolivälin epäonnistunut vallankaappausyritys säikäytti Erdoğanin varmasti pahanpäiväisesti. Hän tekeekin kaikkensa, ettei vastaavaa tapahdu enää uudelleen. Tässä operaatiossa kansalaisten oikeudet ja demokratian kunnioittaminen jäävät Erdoğanille vähämerkityksellisiksi sivuseikoiksi.

Suomen ja Turkin suhteet ovat perinteisesti olleet hyvät, ja Helsingin huippukokouksen anti vahvisti välejä entisestään. Turkin kehitys kohti yksinvaltaista valtiota herättää Suomen ulkopoliittisessa johdossa suurta huolta. Suomi joutuu vakavasti miettimään, kuinka suhtautua yksinvaltiaaseen, joka on romuttamassa suomalaistenkin tekemän kovan työn Turkin kehittämisessä ihmisoikeuksia kunnioittavaksi demokratiaksi.

Erdoğan tuhoaa Turkin tulevaisuutta. Suhteet Yhdysvaltoihin ja EU:hun ovat pahasti rispaantuneet, kansalaisoikeuksia poljetaan, Turkki käy usean rintaman sotaa terroristeja vastaan ja kansakunta on jakaantunut. Helsingin huippukokouksen hengestä ja saavutuksista ei pian ole mitään jäljellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat