Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan iskut vaikuttavat poliittiseen ilmapiiriin

Saksa on viime vuosina välttynyt isoilta terrori-iskuilta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kulunut viikko on ollut Saksassa väkivaltainen tavalla, jolla on vaikutusta paitsi saksalaisten turvallisuudentunteeseen myös poliittiseen keskusteluun niin Saksassa kuin muuallakin Euroopassa.

Viime päivien iskut ensin Ranskan Nizzassa ja sitten Saksassa Würzburgin kaupungin lähellä ja Münchenissä virittävät turvallisuusuhkakeskustelun taas uuteen asentoon.

Maanantaina 17-vuotias turvapaikanhakijana kaksi vuotta sitten Saksaan tullut afgaanimies hyökkäsi Würzburgin lähellä paikallisjunassa kirveen ja veitsen kanssa viisihenkisen matkustajaryhmän kimppuun. Osa uhreista loukkaantui vakavasti, ja poliisi ampui hyökkääjän.

Hyökkäyksen motiivi saattoi olla islamistinen, mutta poliisilla ei ole näyttöä tekijän kytköksistä äärijärjestö Isisiin.

Perjantaina 18-vuotias Münchenissä kasvanut saksaniranilainen mies ampui müncheniläisen kauppakeskuksen ravintolassa kuoliaaksi yhdeksän ihmistä ja myöhemmin kauppakeskuksen lähistöllä myös itsensä. Ampuja toimi poliisin arvion mukaan yksin.

Münchenin iskulla ei poliisin mukaan ole mitään tekemistä Isisin ja pakolaistilanteen kanssa. Tutkinnassa on tullut ilmi tekijän kiinnostus joukkomurhiin ja hänen aiemmat mielenterveysongelmansa. Isku tehtiin Utøyan joukkomurhan vuosipäivänä.

Saksa on viime vuosina välttynyt isoilta terrori-iskuilta. Turvallisuuskoneisto on varautunut niihin, sillä Saksalla on oma historiansa niin äärioikeiston kuin äärivasemmiston väkivallasta. Koulusurmistakin on kokemusta. Silti avoimissa yhteiskunnissa ei kyetä estämään kaikkia iskuja.

Kysymys siitä, onko Saksan maahanmuuttopolitiikka lisännyt iskujen uhkaa, on herättänyt Saksassa niin suurta huolta, että puoluekentässä on nähty suuria kannatussiirtymiä. Siksi liittokansleri Angela Merkelinkin asema on horjunut. Nyt Merkelin on taas vastattava saksalaisten huoleen.

Münchenin ampuminen vaatii vielä lisäselvityksiä, mutta isku alleviivaa sitä, miten monisyisiä Euroopan uhkat ovat. Saksan poliittiseen ilmapiiriin tämän viikon tapahtumat jättävät jälkensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat