Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustalaiset lupailevat liikoja pakotteiden purusta

Suomalainen pakotteidenpurkukeskustelu on ollut eurooppalaisittain maltillista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä ja joukko keskustan kansanedustajia on nostanut kesän aikana useaan otteeseen esiin vaatimuksen siitä, että EU luopuisi Venäjän-vastaisista pakotteista (viimeksi Yle 21.7.).

Esimerkiksi kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) puhui kesäkuussa Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa Ranskan Strasbourgissa pakotteiden purun puolesta. Syynä ovat Venäjän asettamien vastapakotteiden seuraukset varsinkin maitotilallisille.

Niin pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuin presidentti Sauli Niinistö ovat torpanneet keskustalaisten toiveet: Suomi pysyy EU:n pakoterintamassa.

Myös keskustan kansanedustajille pitäisi olla selvää, että Krimin miehitykseen sidotuista pakotteista EU ei pääse vielä pitkiin aikoihin eroon. EU:lle pakotteet ovat keskeinen keino painostaa Venäjää toimimaan kansainvälisen oikeuden ja sopimusten mukaisesti.

Erikseen ovat ne pakotteet, jotka on kytketty Itä-Ukrainan sotaan. Tosin merkkejä siitä, että tilanne paranisi, ei juuri ole. Jos niin kävisi, EU varmasti pohtisi näiden pakotteiden purkamista. Tahtoa tähän on ympäri EU:ta.

Maataloutta lähellä olevilla keskustalaisilla on paineita näyttää, että he toimivat helpottaakseen etenkin maitotilallisten tilannetta. Silti suomalainen pakotteidenpurkukeskustelu on ollut jopa eurooppalaisittain maltillista. Monissa muissa maissa äänenpainot ovat olleet kovempia.

On totta, että Suomen maitotalous on kärsinyt Venäjän vastapakotteista. EU myös kompensoi menetyksiä. Pakotteet eivät silti ole yksin syy ahdinkoon ja ylituotantoon. Vienti Venäjälle hyytyi jo ennen pakotteita.

Toinen asia on se, ratkaisisiko pakotteiden purku todella ongelmia. Vaikka Venäjä purkaisi tuontikieltoja, se suojelee omaa maatalouttaan monin tavoin.

Suurin syy on kuitenkin se, että Venäjän talouskriisi on vienyt keskiluokalta ostovoimaa. Pakotteilla on osansa, mutta ongelman ydin on Venäjän talouden rakenteissa. Pakotteiden purkajat haikailevatkin aikaa, johon ei ole paluuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat