Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivistykseen panostava kunta on elinvoimainen

Tulevaisuuden kunnissa toiminta keskittyy erityisesti varhaiskasvatukseen, opetukseen ja kulttuuriin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuntasektorilla on käynnissä historiallinen murros. Yksityisen sektorin termeillä kuvattuna kuntien ydinliiketoiminta on radikaalisti muuttumassa. Murrosta voi verrata Nokian matkapuhelinliiketoiminnasta luopumiseen.

Kuntien ydintoimintaa on tähän asti ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Tämä on merkinnyt noin 40–60 prosentin osaa kuntien kokonaistaloudesta.

Kun tämä osuus ja vähän päälle siirtyy aluehallinnolle vuoden 2019 alussa, on selvää, että kunnan ydintoiminta – palvelukokonaisuus – muuttuu.

Millainen muutos on kyseessä? Toiminta keskittyy tulevaisuudessa pitkälti lapsiin ja nuoriin kohdistuviin palveluihin: varhaiskasvatukseen ja opetukseen. Kaikille kuntalaisille suunnatuista kulttuuripalveluista tulee myös suhteessa merkittävästi nykyistä suurempi kokonaisuus. Varhaiskasvatus, opetus ja kulttuuri muodostanevat hyvin suuren kokonaisuuden kunnan kokonaisbudjetissa.

Muutoksen jälkeen voidaan puhua sivistyskunnista. Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuripalvelut ovat merkittävässä roolissa, kun lakisääteisestikin tuotetaan sivistystä kuntalaisille ja ylläpidetään sitä. Jos työ tehdään hyvin kaikilla kolmella osa-alueella, kuntalaiset pääsevät osaksi laaja-alaista ja monipuolista sivistyksen kokonaisuutta.

Sivistys näin hahmoteltuna on hyvin lähellä valtiomies ja filosofi J. V. Snellmanin ideaa sivistyksestä, jota kuvaavat saksan kielen sana ”bildung” ja ruotsin kielen sana ”bildning”.

Tässä lähestymistavassa sivistyksellä tarkoitetaan yksilön ominaisuuksia, joihin kuuluvat hyvät tavat, lukeneisuus ilman näsäviisautta, kriittinen ajattelu ilman ylivoimaista pessimismiä ja suvaitsevaisuus, jonka mukaan erilaisuus kaikissa muodoissaan on hyväksyttävää.

Sivistystä tässä laajassa merkityksessä on usein pidetty ominaisuutena, jonka perusteet luodaan perheissä. Näin on edelleen. Päiväkodit, koulut, kirjastot, museot, konsertit, teatterit ja erilaiset kulttuuritapahtumat tukevat perheissä luotua perustaa yksilöllisten taipumusten mukaan ja edistävät vahvan sivistyksen rakentamista.

Keskusteluissa kuntien kehittämisestä on – erityisesti suurissa ja keskisuurissa kunnissa – korostunut kuntien elinvoimaisuus. Tällä tarkoitetaan ominaisuuksia, joiden avulla kunta pysyy asuttuna ja houkuttelee uusia asukkaita ja turisteja.

Elinvoimaisuuteen kuuluvat myös elinkeinopalvelut ja kaupunkisuunnittelu, jotka tukevat taloudellisesti kestävää kunnan tulevaisuuden rakentamista. Kunta pyrkii esimerkiksi luomaan edellytyksiä houkutella yrityksiä ja siten luomaan tulevaisuuden veropohjaa ja työpaikkoja.

Kunnan vetovoimaisuus on yhteydessä sivistyskunnan ajatukseen. Kulttuuri on hyvin keskeinen ulkoinen vetovoimatekijä: ihmiset tulevat katsomaan teatteria, kuuntelemaan musiikkia ja katsomaan näyttelyitä.

Kulttuuripalvelut ja -tapahtumat myös muokkaavat mielikuvaa kaupungeista: Kuhmo tunnetaan kamarimusiikista, Mänttä Serlachius-museoista, Kotka Meripäivistä ja niin edelleen.

Lapsiperheille tärkeää ovat hyvät palvelut, erityisesti varhaiskasvatus ja opetus. Sivistyspalveluita kehittämällä voidaan siis myös lisätä tulevaisuuden kuntien elinvoimaisuutta.

Vaikka kuntien toiminnassa tapahtuu suuri muutos, palvelut ja niiden laatu ovat kuntalaisten kannalta edelleen kuntien toiminnan ytimessä. Lapsiperheiden palveluissa sivistyspalvelut nousevat keskiöön. On todennäköistä, että juuri niiden osuus korostuu, kun arvioidaan kuntapalvelujen kokonaislaatua. Sivistyspalvelut ovat todennäköisesti myös uusia asukkaita houkuteltaessa keskeinen vetovoimatekijä.

Keskustelussa kuntien tulevaisuudesta voisi elinvoimaisuuden rinnalle siis nostaa snellmanilaisen sivistyksen ideaalin. Sivistyksen tuomista kuntien tulevaisuuskeskusteluun tukisivat myös arviot kuntien tulevaisuuden tehtävistä ja niiden suhteellisesta koosta. Sivistyspalveluihin kunnat pystyvät aidosti vaikuttamaan.

On myös historiallisesti todistettavissa, että sivistynyt kunta on hyvin elinvoimainen.

Antti Karjalainen

Kirjoittaja on Kotkan kaupungin

kulttuurijohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat