Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni suomalainen ei ymmärrä, mitä Jyrki Katainen oikeasti tekee EU-komissiossa

EU-asioihin keskittyvän Politico-lehden mukaan EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen hoitaa työnsä hyvin. Suomessa hänen työtään ei kuitenkaan aina arvosteta.

Pääkirjoitus
 
Pekka Mykkänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Jyrki Katainen oli surkea pääministeri, joka johti kaoottista sixpack-hallitusta. Sen jälkeen hän luikki Brysseliin, jossa hän sai tärkeältä kuulostavan mutta jonninjoutavan EU-komission varapuheenjohtajan tehtävän.

Tällainen käsitys elää yllättävän voimakkaasti joidenkin suomalaisten mielissä. Näilläkin sivuilla Kataisen tehtävää komissiossa on äskettäin verrattu salkuttoman ministerin suojatyötehtävään.

Minulla ei ole Kataiseen mitään tunnesidettä, jonka vuoksi haluaisin oikaista kenenkään mielikuvia. Luulen kuitenkin, että tarkempi käsitys on suomalaisille hyödyllisempi kuin myytti.

Mitä tulee Kataisen hallitukseen, asiantuntijoiden mukaan se oli mainettaan parempi. Kun Helsingin Sanomat pyysi kolme vuotta sitten kymmentä politiikan asiantuntijaa antamaan kouluarvosanat eri hallituksille sitten vuoden 1987, Kataisen parjattu hallitus sai keskiarvoksi seitsemän. Ei se mikään huippuhallitus ollut, mutta keskikastia. Ihan jees.

Seurasin viime keskiviikkona Kataisen työpäivää ja huomasin, että suojatyöpaikkaan hän ei ole komissiossa päässyt. Päivä sisälsi Espanjan ja Portugalin velkatilanteen käsittelyä, Kiinan polkumyyntiä koskevan uuden linjauksen esittelyä ja monenlaista puuhaa EU:n ilmastonmuutospaketin tiimoilta.

Ei-suomalaiset EU-lähteet kertovat, että Katainen ja hänen kansliapäällikkönsä Juho Romakkaniemi väänsivät tarmokkaasti kättä saadakseen ilmastopakettiin kirjauksen, jossa otetaan huomioon metsänhoidon vaikutus päästölaskelmiin. ”Suomalaiset ovat olleet hyvin tiukkoina”, totesi eräs virkamies.

Komissaarien on oltava neutraaleja unionin palvelijoita, mutta aina välillä liehuvat kansalliset liput. Katainen on metsäasioissa heiluttanut siniristilippua.

Työpaikoista, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava Katainen ohjaa kymmenen komissaarin työtä. EU-asioihin keskittyvän Politico-lehden mukaan hän tekee työtään hyvin:

”Hän on kaikkein tehokkain varapuheenjohtaja usean komissaarin työn koordinoinnissa. Muut varapuheenjohtajat keskittyvät liian kapeasti omaan työhönsä tai suitsivat komissaarejaan”, totesi eräs kabinettipäällikkö lehdelle.

Yli 20:tä EU-vaikuttajaa haastatellut Politico rankkasi Kataisen 6. vaikutusvaltaisimmaksi komission jäseneksi 28:sta. Romakkaniemi puolestaan on kuudenneksi vaikutusvaltaisin kabinettipomo.

Komission työ vaikuttaa suoraan puolen miljardin eurooppalaisen elämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat