Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sattuma on aivan liian aliarvostettua urheilussa

Kun jalkapallo-ottelu meneekin aivan toisin kuin ennakkoon oli päätelty, jälkipuinneissa näppärästi analysoidaan, miksi ottelussa kävi juuri näin.

Pääkirjoitus
 
Ismo Uusitupa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja

Jalkapallon EM-kilpailujen finaali: Portugali tekee maalin jatkoajalla ja voittaa ottelun. Ratkaiseva maali syntyi vain hetki sen jälkeen, kun ottelun erotuomari oli tuominnut Portugalille virheellisesti vapaapotkun käsivirheestä – pallo osuikin portugalilaispelaajan käteen.

Puuttuiko sattuma peliin? Kenties jopa ratkaisi ottelun?

Jos lukee Portugalin päävalmentajan Fernando Santosin kommentteja ottelun jälkeen tai ottelua analysoineiden asiantuntijoiden lausuntoja, näin ei tietenkään ollut. Viisas taktiikka ratkaisi. Pelaajien kommentit olivat vähintään yhtä voimakkaita pelillisiä reaktioita.

Urheilija ei yksinkertaisesti usko sattumaan. Näin totesi urheilupsykologi Tuomas Grönman, jonka kanssa keskustelin aiheesta juuri ennen jalkapallon EM-kisoja. Aina perustelu löytyy jostain muualta – ja siksi vahinkolaukauksella syntynyt voittomaali voi saada leijumaan vielä seuraavassakin ottelussa. Tai toisin päin: pahimmillaan epäonnistumisen jälkeen urheilija pitää itseään epäonnistuneena, huonona urheilijana.

Tai huonona valmentajana: Atlético Madridin valmentaja Diego Simeone jopa vihjaili eroavansa, kun joukkue hävisi jalkapallon Mestareiden liigan finaalin – rangaistuspotkuilla. Tuli perinteiset ”paras joukkue voitti” -kommentit. Missään tapauksessa Simeone tai kukaan mukaan ei sanonut, että sattumalta Real Madridin pelaajat onnistuivat arpapelissä (rangaistuspotkukisassa) yhden laukojan verran paremmin.

Mutta tylsäähän se olisi, jos tasaisten otteluiden jälkeen vain todettaisiin, että sattumalta joukkue voitti (tai hävisi) tällä kertaa. ”Median analyytikoillahan ei olisi sen jälkeen mitään kommentoitavaa”, Grönman huomautti nauraen.

Siihen ei ole huolta, sillä nykyisin ottelujen taktiikoita arvioidaan etukäteen ja päätellään, miksi jompi kumpi joukkue voittaa tällä kertaa. Kun ottelu meneekin aivan toisin kuin ennakkoon oli päätelty, jälkipuinneissa näppärästi analysoidaan, miksi ottelussa kävi juuri näin. Yleensä minkäänlaiselle sattumalle tai tuurille ei juuri jätetä tilaa.

Eikä tämä ole enää ammattilaisten hupia: kuka tahansa voi esimerkiksi viestipalvelu Twitterissä kommentoida otteluita jo otteluiden aikana. Joskus joku voi leimata maalin ”tuurimaaliksi” – ja nopeasti tulee vastakommentti, jossa perustellaan tilanne aivan toisin.

Sattuma on aivan liian aliarvostettua urheilussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat