Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivaltainen radikalismi versoo halventamisesta ja syrjinnästä

Poliittisesti kärjistyneessä ilmapiirissä 1930-luvulla kommunismin uhka oli myös mainio vipuvarsi liikkeille, jotka pyrkivät yhtä radikaaleihin päämääriin oikeistokumouksella.

Pääkirjoitus
 
Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkönen on yhteiskunnallisiin ja historiallisiin aiheisiin erikoistunut kirjailija ja sananvapausjärjestö Suomen Penin puheenjohtaja.

Syksyn lopulla värväri saapui tehdaspaikkakunnalle.

Sisällissodasta oli kulunut seitsemän vuotta. Sekä voittajat että hävinneet olivat katkeria ja alttiita ratkaisemaan ristiriidat väkivalloin. Osa hävinneistä oli vailla kansalaisoikeuksia; useimmilla heistä ei ollut yleissivistävää eikä ammatillista koulutusta.

Kaupungin eteläpuolella sahalla värvärin puheet vakuuttivat neljä nuorukaista. He irtisanoutuivat ja lähtivät talven selkään vieraalle maalle oppimaan kumouksen teoriaa ja käytäntöä.

Yksi nuorista palasi vuoden kuluttua. Hän katui lähtöään ja piilotteli äitinsä luona, kunnes Etsivä Keskuspoliisi sai tietää hänen paluustaan ja pidätti hänet.

Katumus ei auttanut, kun koneisto alkoi toimia. Palaaja oli yhteistyöhaluinen, mutta hänet tuomittiin pakkotyöhön paikkaan, johon muutkin valtion vastaiseen toimintaan syyllistyneet keskitettiin. Tämä laitos oli radikalisaation kehto.

Vankilassa, jota kutsuttiin lempinimellä Tammisaaren yliopisto, opittiin kapinan ja maanalaisen toiminnan perusteet. Toverikuri loi vankien välille perhesuhteitakin tiiviimmät siteet.

Nuoressa tasavallassa ei osattu arvioida, paljonko kumouksellisia oli ja kuinka suureksi vaaraksi he olivat yhteiskunnalle. Jälkikäteen on voitu todeta, että verkosto oli harva ja propaganda lähinnä uhopuhetta. Maailmanvallankumoukseen pyrkinyt naapurimaa aiheutti vastatoimien painetta, ja ehkäisyssä mentiin äärimmäisyyksiin rajoittamalla sananvapautta ja yhdistymisoikeutta.

Poliittisesti kärjistyneessä ilmapiirissä 1930-luvulla kommunismin uhka oli myös mainio vipuvarsi liikkeille, jotka pyrkivät yhtä radikaaleihin päämääriin oikeistokumouksella.

Ollutta ja mennyttä. Miksi penkoa vanhoja?

Joidenkin lainalaisuuksien tähden. Ensinnäkin: vankila pahentaa radikalisaation ongelmaa. Vankeudessa ihminen on kymmeniä kertoja neuvokkaampi kuin vapaudessa. Vankien välistä yhteydenpitoa ei koskaan voida täysin estää eikä tietojen leviämistä pysäyttää. Salainen tieto on eräänlaista uutetta, kallisarvoisempaa ja väkevämpää kuin mikään mitä vapaudessa voidaan levittää, ja keskinäinen solidaarisuus tekee vangeista immuuneja ulkopuolisten vaikutusyrityksille.

Toiseksi: propaganda saa verkostot näyttämään organisoituneemmilta ja soluttautuneemmilta kuin ne ovatkaan. Neuvostoliitto oli erityisen taitava käyttämään mielikuvien mahtia – ja vastaus siihen oli totalitarismin nousu Euroopan sydämessä, Saksassa. Rajut vastaliikkeet siis usein osoittautuvat yhtä lailla demokratian vastaisiksi ja kansalaisille vaarallisiksi kuin kumouspyrkimyksetkin.

Kolmanneksi: ylisukupolviset taakat. Värvärin verkkoon uinut ja Neuvostoliitosta kotiin palannut nuorukainen oli isoisäni. Yhdellä virhepäätöksellä hän viitoitti itselleen poliittisen vangin pitkän tien 1920- ja 1930-lukujen Suomessa. Olen tietoteoksessani Vihan ja rakkauden liekit kuvannut Tammisaaren pakkotyölaitoksen epähumaaneja oloja ja sitä, miten tuomiot ulottivat rangaistuksen vangin perheeseen saakka. Vankeus vaikuttaa perheiden sosioekonomiseen asemaan: laitoksesta siviilielämään siirtyminen on vaikeaa, ja vankien fyysinen ja henkinen terveys on keskivertoa heikompi. Radikalisaatiota ruokkiva katkeruus voi itää sukupolvesta toiseen huono-osaisuuden sekä toiseuden ja syrjinnän kokemusten vuoksi.

Koulutus oli teräväpäisen isoisäni suurin unelma, mutta kansakoulun jälkeinen opintie olisi avautunut vain hyväntekeväisyyden kautta. Toiveet koulunkäynnistä kariutuivat, kun isoisääni tukenut tohtori kuoli ennenaikaisesti. Punaupseerikoulu Neuvostoliitossa ja Tammisaaren yliopisto Suomessa muodostuivat nuorukaisen opinahjoiksi. Vasta kolmas sukupolvi on saanut maksuttoman koulutuksen ja mahdollisuuden kartuttaa henkistä pääomaansa. Mutta ei luokkaretkelle ilmaiseksi pääse. Tässäkin lehdessä on peruskoulun käyneitä solvattu idiooteiksi, jotka ovat tuhonneet Suomen.

Ihmisen halventaminen ihonvärin, sukupuolen, uskon, varallisuuden, koulutuksen tai seksuaalisuuden perusteella sekä ihmisarvon sitominen rahaan on yhteiskunnallista väkivaltaa. Jokainen sen harjoittaja kylvää vastaväkivallan ja radikalismin siemeniä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat