Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvo etenee hallituspaikoissa

Suomessa naisten hallitusvastuu ei ole kasvanut itsestään, vaan se on vaatinut määrätietoisia toimia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Sari Baldauf (oik.) johtaa Fortumin hallitusta. Keväällä 2015 hallitus valitsi toimitusjohtajaksi Pekka Lundmarkin (keskellä) yhtiön väliaikaisen toimitusjohtajan Timo Karttisen jälkeen.
Sari Baldauf (oik.) johtaa Fortumin hallitusta. Keväällä 2015 hallitus valitsi toimitusjohtajaksi Pekka Lundmarkin (keskellä) yhtiön väliaikaisen toimitusjohtajan Timo Karttisen jälkeen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin Sanomien tuoreen selvityksen mukaan naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusjäsenistä on noussut viime kevään jälkeen jo 25,4 prosenttiin.

Lyhyessä ajassa naisten määrä on noussut huomattavasti. Kun edellinen selvitys tehtiin kuusi vuotta sitten, hallitusjäsenistä 16,4 prosenttia oli naisia.

HS:n selvityksen mukaan pörssin 127 yhtiön joukossa on enää kolmetoista yhtiötä, joissa hallituksessa ei ole yhtään naista. Ne ovat pääosin pieniä yhtiöitä, joissa tyypillisesti on myös pääluvultaan pieni hallitus.

Hyvästä yleiskehityksestä huolimatta edelleen noin viidessäkymmenessä yhtiössä naisia on hallituksessa vain yksi. Parempi ainokainenkin kuin ei mitään, mutta tässä suhteessa monessa yhtiössä olisi vielä kirittävää.

Suomessa naisten hallitusvastuu ei ole kasvanut itsestään, vaan se on vaatinut määrätietoisia toimia.

Pörssiyhtiöissä yhtenä taustatekijänä on yhtiöiden itsesääntely eli Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallinnointikoodi, johon kootaan yhtiöiden hyvää hallintoa koskevat suositukset.

Vuodesta 2010 koodissa on sanottu selkeästi, että pörssiyhtiön hallituksessa on oltava molempia sukupuolia. Suositusta koskee niin sanottu noudata tai selitä -periaate: jos yhtiön hallituksessa ei ole molempia sukupuolia, se täytyy hyvän hallinnon nimissä perustella sijoittajille ja muille yhtiön sidosryhmille.

HS:n selvityksen perusteella osa yhtiöistä perustelee yhä kovin ylimalkaisesti, miksei suositusta noudateta.

Itsesääntelyn ohella myös maan hallitus on kiinnittänyt huomiota naisten ja miesten epäsuhtaan. Hallitus teki edellisellä hallituskaudella keväällä 2015 periaatepäätöksen, jonka mukaan suurten ja keskisuurten pörssiyritysten hallituksissa tulisi olla naisia ja miehiä molempia vähintään 40 prosenttia vuoden 2020 alkuun mennessä.

Lisäksi hallitus halusi, että yritykset kertovat, mikä niiden tavoitetaso tasapuolisessa edustuksessa on, ja mihin mennessä tavoite aiotaan saavuttaa. Periaatepäätöksen mukaan hallitus arvioi vuoden 2017 jälkeen, miten hyvin pörssiyhtiöt ovat edistyneet.

Hallitus on sittemmin vaihtunut, eikä tasapuolinen edustus ole nykyisen hallituksen asialistalla päällimmäisenä. Sopii kuitenkin toivoa, että lainsäätäjä yhä tarkkailee yritysten toimia.

Hyvästä kehityksestä huolimatta tilanne ei ole vielä lähelläkään tasapainoa, ja yrityksiä täytyy töniä eteenpäin. Parasta olisi, jos naisten osuus kasvaisi vapaaehtoisin toimin ilman lailla säädettyjä kiintiöitä.

Yhtiöiden hallituksiin ei pääse pystymetsästä, vaan sekä miehillä että naisilla täytyy olla riittävää kokemusta yhtiöiden johtamisesta.

On lisäksi tärkeää olla kokenut nimenomaan liiketoiminnan johtamisessa, bisneksen tekemisessä. Siinä naisten osuus on vielä alimittainen verrattuna siihen, miten hyvin naiset muuten ovat edustettuina työelämässä.

Suomessa yritysrakenne on yhä sellainen, että teknillisten alojen koulutus on kovaa valuuttaa, jos haluaa liiketoimintajohtoon. Hallituspaikkojen epätasa-arvon syyt ovat osittain hyvin syvällä: ne lähtevät yritysmaailman perinteistä ja asenteista sekä naisten ja miesten koulutusvalinnoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat