Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä nousi Yhdysvaltain vaalien keskiöön

Olisi ennennäkemätöntä, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sabotoimalla toisen ehdokkaan kampanjaa sähköpostivuodolla. Pelkällä epäilyllä on vakavia vaikutuksia Yhdysvaltain ja Venäjän suhteeseen, jos Clinton voittaa vaalit marraskuussa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
BRIAN SNYDER / Reuters
Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton puhui maanantaina Charlottessa.
Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton puhui maanantaina Charlottessa. Kuva: BRIAN SNYDER / Reuters

Yhdysvalloissa parhaillaan käynnissä olevan demokraattien puoluekokouksen piti osoittaa, että puolue on yhtenäinen riitaisan ja repivän esivaalikampanjan jälkeen. Tarkoituksena oli näyttää, että koko puolue tukee Hillary Clintonia presidentiksi.

Näin ei käynyt. Viime perjantaina paljastussivusto Wikileaks julkaisi liki 20 000 demokraattien puoluekomitean johtohahmojen hakkeroitua sähköpostiviestiä. Sähköpostit vahvistivat Clintonin kilpakumppanin Bernie Sandersin tukijoiden näkemystä, että puoluekomitea suosi esivaalikampanjan aikana Clintonia.

Niinpä jopa Sandersille buuattiin maanantaina, kun hän kehotti valitsijamiehiään äänestämään Clintonia. Buuauksiin saa varautua myös Clinton itse, kun hän ottaa torstaina muodollisesti vastaan puolueen presidenttiehdokkuuden.

Vuoto on demokraateille kiusallinen, mutta se on muillekin huolestuttava. Sähköpostit ovat ilmeisesti peräisin viimekuisesta tietomurrosta. Jopa Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät sen tekijöiksi Venäjän hallintoa lähellä olevia hakkereita. Clintonin tukijoiden mukaan Venäjä haluaisi presidentiksi republikaanien Donald Trumpin, joka on esimerkiksi sanonut, ettei Yhdysvallat automaattisesti puolustaisi Nato-liittolaisiaan. He muistuttavat, että Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti Clintonia Moskovan laajoista mielenosoituksista loppuvuodesta 2011.

Olisi ennennäkemätöntä, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sabotoimalla toisen ehdokkaan kampanjaa. Pelkällä epäilyllä on vakavia vaikutuksia maiden suhteeseen, etenkin jos Clinton voittaa vaalit marraskuussa. Tapaus herättää myös ymmärrettävää epäluuloa ja huolta muissakin länsimaissa.

Clintonin voitto ei tosin ole ollenkaan varma. Esivaalikampanjakin opetti olemaan varovainen tuloksen ennustamisessa.

Ennustamista vaikeuttaa myös se, että Clinton ja Trump molemmat ovat poikkeuksellisen epäsuosittuja. Tämä selittyy osin Yhdysvaltain politiikan polarisaatiolla, mutta merkittävä rooli on ehdokkaiden persoonilla ja erityisesti julkikuvilla. Moni joutuu äänestyspäätöstä tehdessään lopulta valitsemaan pienemmän pahan.

Clinton on kiistatta Trumpia pätevämpi. Hän tuntee politiikan lainalaisuudet. Entisenä ulkoministerinä hän myös ymmärtää kansainvälistä politiikkaa. Hän ei flirttaile rasismilla, kuten Trump. Hän ei yritä tarjota liian yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

Molempien puolueiden esivaaleissa kävi kuitenkin selväksi, kuinka laajaa yhdysvaltalaisäänestäjien tyytymättömyys on. Iso joukko äänestäjiä niin vasemmalla kuin oikeallakin on kyllästynyt nimenomaan eliitin valtaan. Tämä on Clintonille ongelma, sillä entisen presidentin vaimona ja entisenä ulkoministerinä hän suorastaan symboloi äänestäjien silmissä eliittiä. Samalla Trump on onnistunut esiintymään protestiehdokkaana, vaikka on miljardööri.

Osa Clintoniin liittyvistä epäilyistä johtuu todennäköisesti hänen sukupuolestaan. Naisille hyväksytyn käytöksen rajat ovat yhä varsin tiukat, minkä vuoksi naispoliitikot joutuvat olemaan käytöksessään varovaisia. Lopputulos tuntuu usein laskelmoivalta.

Muitakin syitä toki on. Yhdysvalloissa on yleinen epäily, että Clintonit pelaavat omilla säännöillään. Clinton on lisäksi asemoinut jo pitkään itsensä poliittisen kentän keskelle, mikä ei välttämättä ole enää kaikkien silmissä hyve.

Tuore sähköpostivuoto ja sen mahdolliset jatko-osat eivät välttämättä lopulta ole ongelma Clintonille, vaikka aihe pysyisi otsikoissa. Monet saattavat äänestää mieluummin eliitin ehdokkaana pidettyä kuin Venäjän ehdokkaana pidettyä ehdokasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat