Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsia syntyi Suomessa alkuvuonna ennätysvähän

Ihanteellinen lapsiluku on alentunut etenkin pienituloisilla ja työttömillä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa syntyi alkuvuonna lapsia niin vähän, että vastaavia lukemia saa hakea liki sadan vuoden takaa eli itsenäisyyden alkuajoilta. Tammi–kesäkuun saldo oli 26 517 vauvaa eli tuhatkunta vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Tilastokeskuksen ennakkotiedot kertovat myös, että väkiluku kuitenkin kasvoi muutaman sadan hengen verran enemmän kuin vuosi sitten, koska maahanmuuttoja oli noin 7 000 enemmän kuin maastamuuttoja.

Syntyvyys on ollut Suomessa laskusuunnassa jo vuosia toisin kuin Ruotsissa, jossa sekä ulkomaalaistaustaiset että ruotsalaiset naiset synnyttävät eurooppalaisittain paljon. Yhtenä syynä pidetään onnistunutta perhepolitiikkaa, joka mahdollistaa työn ja perheen yhdistämisen.

Vaikka tapana on ollut sanoa, että nousukaudella tehdään rahaa ja laskukaudella lapsia, asiantuntijoiden arvioiden mukaan Suomen pitkittynyt taloustaantuma irtisanomisineen on hillinnyt tai ainakin lykännyt lapsentekoa. Mikäli talous elpyy, voi edessä ollakin vauvabuumi. Toinen vaihtoehto on syntyvyyden pysyvä aleneminen kohti Keski-Euroopan lukuja, mihin viittasi Väestöliiton perhebarometri viime vuodelta. Sen mukaan lapsia halutaan aiempaa vähemmän, yksilapsisten perheiden suosio kasvaa ja lapsettomuuden ihanne on kohonnut.

Huolestuttavaa on, että etenkin pienituloisten ja työttömien ihanteellinen lapsiluku on alentunut. He olivat myös tyytymättömimpiä tukien ja etuuksien tasoon.

Etuuksien lisääminen ei välttämättä nosta syntyvyyttä, mutta etuuksien leikkaaminen yhdessä yleisen epävarmuuden kanssa vähentää tulevaisuudenuskoa. Hallitus on monin tavoin heikentänyt päivähoitoa, joskin maksujen korotuksia ei vielä ole lyöty lukkoon.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreen barometrin mukaan suomalaisten enemmistö kokee itsensä yhä melko onnelliseksi ja myös tulevaisuudenusko on kohentunut viidessä vuodessa.

Uutta on, että kun aiemmin lähinnä työttömistä melkoinen osa oli onnettomia, niin nyt myös alle 25-vuotiaiden onnellisuus on notkahtanut. Se voi vähentää intoa perheen perustamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat