Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanhi – vihan ja ilon kohde

Kaupungeissa valkoposkihanhia suojelevat EU-direktiivi ja ihminen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingissä nurmikoita ulosteillaan sottaavat ja ulkoilijoita suututtavat valkoposkihanhet aiheuttavat myös iloa. Turistien ahkerasti kuvaamia lintuja pidetään jopa yhtenä Helsingin nähtävyyksistä.

Helsingin yliopiston Viikin koetilalla linnuista ei iloita. Tuhannet syysmuuton alla levähtävät linnut syövät oraalle nousseet syysviljapellot tyhjiksi. Uusien luomulajikkeiden arvokas tutkimus koetilalla päättyy siihen.

Kaupungeissa valkoposkihanhia suojelevat EU-direktiivi ja ihminen. Viikin koetila haki lupaa lintujen karkoteampumiseen, koska ne aiheuttavat viljelmille vakavaa haittaa. Ely-keskus on myöntänyt esimerkiksi Kaakkois-Suomen viljelijöille tällaisia poikkeuslupia Venäjältä palaavien valtavien parvien karkottamiseen. Viikin hakemus hylättiin lopulta korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Valkoposkihanhi oli yksi perusteista, kun Viikin kupeessa sijaitseva Vanhankaupunginlahti luokiteltiin EU:n Natura-alueeksi.

Ai mitenkö ihminen suojelee valkoposkihanhea? Ihmisparvien keskellä – kaupungeissa – laji on turvassa merikotkilta, joiden kanta on saaristossa voimakkaasti kasvanut. Ihminen on valkoposkihanhelle ilon aihe, vaikkei se ohikulkijalle sähistessään taida sitä itse tajuta.

Oikaisu 27. 7. kello 10.30: Kirjoituksessa väitettiin alun perin virheellisesti, että valkoposkihanhia uhkaa saaristossa merimetso.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat