Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikon loma ei ole pyhä, kun maailmalla tapahtuu

On arvostettavaa, että poliitikko on kesken lomankin osin päivystävän poliitikon roolissa.

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Kun keskeinen kansanedustaja lähettää kommenttipyyntöön vain lakonisen tekstiviestin ”lomamatkalla”, tekee mieli vastata: ”So what?”

Korrekti toimittaja ei tietenkään niin tee vaan ymmärtää, että kansanedustajatkin ovat kesälomansa ansainneet.

Oikeasti toimittajassakin asuu pieni populisti, joka on sitä mieltä, että kansanedustajilla lomaa piisaa. Eikä loma voi olla täysin pyhitetty yksityismatkailuun tai mökin laittoon, kun maailma ja yhteiskunta toimivat tyyliin 24/7. Onhan hallituksenkin yksi näkyvin aikaansaannos pitää kaupat aina auki. Se tietää pikkupuodin omistajalle lisää töitä, jotta ne eivät loppuisi tyystin.

Paljon puhuttu digitalisaatio ja ylipäänsä viestintäteknologian kehitys ovat aiheuttaneet sen, että jos lomamatka ei ulotu ihan kuuhun asti, maailmantapahtumat pystyy päivittämään hetkessä ja myös kommentoimaan niitä, jos katsoo sen velvollisuudekseen.

Terroristien saati mielenhäiriöisten aivoitukset ja aikataulutukset tuskin noudattavat Suomen tai minkään muunkaan maan parlamentin tai koulujen loma-aikoja. Kun maailmalla tapahtuu, toimittajat pyytävät poliitikoilta kommentteja – eivät pahuuttaan, vaan eräänlaisina kansan edustajina hekin.

Ministereillä on sijaisensa, mutta silti ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ovat saaneet osakseen arvostelua, kun eivät osallistuneet EU:n ministerikokouksiin.

Blogissaan Soini puolustautui näin: ”Minun penkkini häissä ei ollut tyhjä, eikä tyhjä ollut Suomen penkki Brysselissä.” Soini moitti myös Sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä perussuomalaisten haukkumisesta ja ylisti ex-puheenjohtaja Paavo Lipposen ”ajatonta valtiomiehen viisautta ja retorista taitoa”.

Soini myös kuittasi Rinteen haukut Lipposen viljelemällä tokaisulla: ”So what?” Puolueen kutistuvaa gallup-kannatustakin Soini on aiemmin vähätellyt samaisella sanaparilla.

”Entä sitten?” sopii ehkä populistin suuhun muttei kovin usein käytettynä valtiomiehen puheenparteen. Siitä nimittäin tulee herkästi ylimielinen kuva.

Ylimielinen poliitikko ei ole suosittu, vaikka hän hoitaisi varsinaiset hommansa kuinka hyvin. Tärkeää on myös se, miltä meno näyttää. Siksi on arvostettavaa, että poliitikko on kesken lomankin osin päivystävän poliitikon roolissa sen sijaan, että hän kuvittelee itsensä keisariksi, joka tekee mitä lystää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat