Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusjohtoisuus vaivaa sähkömarkkinoita

Päästöjä voitaisiin hillitä tehokkaimmin asettamalla niille hinta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun valitut keinot ovat saaneet Euroopan sähkömarkkinat sekaisin ja vieneet huomion pois tärkeimmästä – hiilidioksidipäästöistä. Keskusjohtoinen järjestelmä ei ole ihanteellinen nykytilanteessa. Markkinamekanismi tarjoaisi paremman reitin vähäpäästöiseen sähköntuotantoon.

Päästökauppaa suunniteltaessa energiapolitiikassa kaikuivat vielä 1990-luvulta alkaneen liberalisoinnin sävelet. EU:n lipunkantajaksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa pystytettiin puhdasverinen markkinamekanismi, joka vähentäisi hiilidioksidipäästöjä sieltä, mistä niitä olisi halvinta vähentää.

On kohtalon ivaa, että alle vuoden kuluttua siitä, kun päästökauppa käynnistyi, finanssikriisi alkoi runnella päästölupien kysyntäpuolta. Päästölupien hinnat jäivät alhaisiksi: parhaillaan ne kyntävät viidesosassa siitä tasosta, joka tarvittaisiin päästövähennysten syntyyn. EU:n poliittinen koneisto ei ole onnistunut oikaisemaan epäsuhtaa.

Kun markkinoiden ajateltiin epäonnistuneen, oli hintatukien, verojen ja kiintiöiden – teollisuuspolitiikan – vuoro. Sähkömarkkinoille tuli valtavia määriä tuottajia, joilla oli liki olemattomat tuotantokustannukset ja investointiriskit. Niiden verkkoon puskeman tehon määrää ja ajoitusta oli vaikea ennustaa. Ennen kantaverkon omistajan tarvitsi murehtia vain kysynnän vaihtelusta, mutta nyt myös tarjonta alkoi elää.

Keskimääräisen yltäkylläisyyden kääntöpuoleksi tuli pula joustavuudesta. Joustavuuspula on nostanut huoltovarmuuden huolenaiheeksi ympäri Eurooppaa. Tämä näkyy äärimmäisen vaihtelevina hintoina – negatiivisista hinnoista satoihin euroihin megawattitunnilta.

Hintojen heilahtelut ja ennalta arvaamattomuus eivät ole energiamarkkinoilla uutta. Epävarmuutta on totuttu hallitsemaan johdannaismarkkinoilla, joissa toimijat tavallaan lyövät vetoa itseään vastaan: fyysisen markkinan kääntyessä epäsuotuisaksi johdannaisen tuottama kassavirta kompensoi tappiota kuin vakuutus onnettomuuden jälkeen.

Sähkömarkkinoilla johdannaisten käyttö keskittyy kuitenkin yhä enemmän lyhyelle aikavälille. Markkinatoimijat näet ajattelevat tulevaisuuden olevan tyystin riippuvainen poliittisista tuulista, joita vastaan ei ole olemassa vakuutuksia.

Uusien tuotantomuotojen seurauksena tukkusähkön keskimääräiset hinnat ovat romahtaneet historiallisen alas. Niin alas, että sähkönhintojen tarkoituksenmukaisuus on miltei hävinnyt: hinnat eivät enää heijasta kysynnän ja tarjonnan tasapainoa saati ohjaa investointeja.

Romahduksen on mahdollistanut järjestelmän kustannusten läikkyminen tukkuhintojen ulkopuolelle. Saksassa jo noin kolmannes sähköstä tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä, joita tuetaan 23 miljardilla eurolla vuodessa. Verkon vakauttamisen hinta on noussut miljardiin euroon vuodessa, ja tukkuhinnat ovat jatkaneet syöksyään. Kuluttajat ja yritykset – saastuttavimpia lukuun ottamatta – maksavat.

Tukipolitiikalla ei ole juuri syntynyt päästövähennyksiä, sillä työntäminen tuotantopaletin toisesta päästä ei puske pois saastuttavinta tuotantoa. Kuin groteskina sivujuonteena sähköverkon tasapainottamiseksi on hiljattain synnytetty kapasiteettimarkkinat, joilla julkisia tukia ulotetaan myös hiilivoimaan.

Koska juuri politiikka on ajanut sähkömarkkinat nykyiseen umpisolmuunsa, suunnanmuutoksen on tapahduttava politiikassa. On kysyttävä, onko uusiutuvan energian tukeminen poliittisesti sovitun kiintiön tasolle oikea tapa hyökätä itse ongelman – hiilidioksidipäästöjen – kimppuun, vai olisiko markkinamekanismi parempi koordinointitapa.

Esimerkiksi sääolosuhteiden muutoksia vastaan suojaa antavat johdannaiset saattaisivat olla keino luoda vakautta tulevaisuuden sähkömarkkinoille markkinaperusteisesti. Jos tukia ei olisi, uusiutuvan ja joustavan fossiilisen energian kuten maakaasun tuottajat olisivat esimerkiksi tuulennopeuden vaihteluihin kytkeytyville johdannaisille luonnolliset kauppakumppanit.

Päästöjä taas voisi tehokkaimmin hillitä asettamalla niille hinta. Esimerkiksi Britanniassa hiilidioksiditonnille asetetun lisähinnan jälkeen hiilen käyttö sähköntuotannossa on jo käytännössä loppunut.

Hintasignaali päihittää resurssien koordinoijana parhaankin komitean tai työryhmän. Sähkömarkkinoiden hivuttaminen valtion huomaan ei voi olla parasta, mihin Euroopassa pystymme.

Vesa Ahoniemi

Kirjoittaja on Euroopan sähkö- ja kaasumarkkinoiden asiantuntija S&P Globalilla Lontoossa Britanniassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat