Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyystavoite karkaa hallitukselta

Nykyinen investointien vaisuus kertoo siitä, että yritykset eivät pidä kysyntää ja kasvunäkymiä vielä riittävinä. Verokannustin ei välttämättä muuta tilannearviota.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heidi Piiroinen / HS
Hallitus suunnittelee kevennyksiä yritysverotukseen, jotta yritykset alkaisivat investoida. Virolainen Mikk Kommussar työskentelee Lankapaja-yrityksen robottihitsauspisteessä.
Hallitus suunnittelee kevennyksiä yritysverotukseen, jotta yritykset alkaisivat investoida. Virolainen Mikk Kommussar työskentelee Lankapaja-yrityksen robottihitsauspisteessä. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Tuoreimmat talousennusteet povaavat Suomeen kasvua lähivuosina, mutta kasvu jää vielä vaatimattomaksi.

Valtiovarainministeriö arvioi kesäkuussa, että bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia ja seuraavina kahtena vuonna prosentin ja 1,3 prosenttia.

Tuotanto on vihdoin kasvussa. Tiistaina kerrotuissa kesäkuun työttömyysluvuissakin näkyi pientä myönteistä virettä, kun työttömien määrä ei enää kasvanut. Työttömyysaste on silti yli yhdeksän prosenttia. Erityisen ongelmallista on, että suuri osa työttömyydestä on laadultaan sitkeää pitkäaikaistyöttömyyttä.

Jotta työllisyys paranisi merkittävästi, se vaatisi aivan toisenlaista talouden kasvuvauhtia – ja sitä, että myös Suomen vientimailla menisi hyvin. Nyt epävarmuustekijöinä ovat Britannian ero EU:sta ja Euroopan yhä vain jatkuva toipilasjakso finanssikriisin jälkeen. Kasvu Euroopassa on yhä pitkän aikavälin keskitasoa vähäisempää.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on hallitusohjelmassa ottanut tavoitteekseen nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin, mikä tarkoittaisi työllisten määrän lisääntymistä 110 000 työntekijällä.

Hallituksen pitää asettaa kunnianhimoisia tavoitteita, joiden mukaan se mitoittaa toimensa. Riskinä tosin on, että varsinkin numeroina asetetut tavoitteet löytää moneen kertaan edestään. Niin kävi edelliselle hallitukselle.

Työllisyyden kohdalla Sipilän hallitukselle saattaa valitettavasti käydä samoin. Nykyinen kasvu on liian hentoista synnyttääkseen tavoitellun määrän työpaikkoja.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä on laskenut, että jos 110 000 työntekijän tavoitteen takaraja on hallituskauden viimeinen vuosi eli 2019, työpaikkoja pitäisi syntyä 25 000–30 000 lisää joka vuosi. Se vaatisi Vihriälän mukaan noin 2,5 prosentin kasvuvauhtia, jota ei nyt ole näköpiirissä.

Historian valossa tavoite ei ole utopistinen. Suomella on kokemusta taantumien jälkeisistä kasvupyrähdyksistä, joissa työllisyys parani vuosittain parhaimmillaan 70 000 työntekijällä.

Nyt Suomi on vain kovin erinäköinen kuin aiemmilla kerroilla: ikärakenne on heikentynyt, teollisuudesta on hävinnyt työpaikkoja ilmeisen pysyvästi, eikä valuuttakurssiin voi enää vaikuttaa. Julkisen talouden tila on nyt huonompi, eikä elvytysvaraa juuri ole.

Sipilän hallitus jäi kesälomalle toiveikkaissa tunnelmissa: pitkään jahnattu kilpailukykysopimus allekirjoitettiin, ja sen nykyisellä kattavuudella hallitus toteuttaa lupaamansa 415 miljoonan euron veronkevennykset. Jos kattavuus paranee, veronkevennysten määrä kasvaa.

Seuraavaksi pitäisi saada vauhtia yritysten tuotannollisiin investointeihin, jotta kasvu ei olisi vain rakennustyömaiden ja velkavetoisen yksityisen kulutuksen varassa.

Hallitus kaavaileekin nyt yrityksille verohelpotusta, investointivarausta (HS 27.7.). Sitä on kutsuttu myös ”köyhän miehen Viron veromalliksi”. Siinä yritys voisi tehdä verotettavasta voitostaan investointeihin kohdistuvan varauksen, josta ei investoinnin toteutuessa tarvitsisi maksaa veroa.

Nykyinen investointien vaisuus kertoo siitä, että yritykset eivät pidä kysyntää ja kasvunäkymiä vielä riittävinä. Verokannustin ei välttämättä muuta tilannearviota.

Mallia tulee harkita huolella, koska ainakin nykykaavailujen perusteella se tulee ensimmäisinä vuosina kalliiksi valtiolle. Jos yhteisöveron tuotosta neljännes eli noin miljardi euroa jää saamatta, varaus tekee ison aukon verotuloihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat