Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maiden yritykset padota pakolaisuutta eivät toimi

Euroopan linjaukset näyttävät vaikuttavan lähinnä reitteihin, joita pitkin Eurooppaan pyritään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan maat ovat yrittäneet viime syksynä puhjenneen pakolaiskriisin jälkeen lähettää Eurooppaan pyrkiville viestin, ettei kannata tulla.

Rajojen sulkemiset, aidat, tarkoituksellisen karut majoitusolot ja tiukentuneet turvapaikkakäytännöt eivät kuitenkaan näytä auttaneen. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan Välimeren yli on tänä vuonna tullut jo yli 250 000 siirtolaista ja pakolaista. Määrä on 30 000 enemmän kuin viime vuoden tammi–heinäkuussa.

Euroopan linjaukset näyttävätkin vaikuttavan lähinnä reitteihin. EU:n ja Turkin sopimuksen jälkeen Turkista on saapunut Kreikan saarille paljon aiempaa vähemmän siirtolaisia. Euroopan rajaturvallisuusviraston Frontexin mukaan tällä niin sanotulla itäisellä reitillä oli kesäkuussa 95 prosenttia vähemmän tulijoita kuin viime vuoden kesäkuussa.

Liikenne on siirtynyt pidemmälle ja vaarallisemmalle reitille pääasiassa Libyasta Italiaan. Tämä selittää osaltaan sen, että tänä vuonna Välimerellä on hukkunut jo yli 3 000 siirtolaista. Määrä on ennätyksellinen. Viime vuonna tammi–heinäkuussa hukkui 1 917 siirtolaista.

Tulijoista iso osa on syyrialaisia, afganistanilaisia ja irakilaisia, mutta Frontexin mukaan Italiaan saapuneiden joukossa on ollut paljon myös nigerialaisia, eritrealaisia ja sudanilaisia. Sotaa ja vainoa pakenevien lisäksi mukana on siis paremman elämän tavoittelijoita.

Uudet pakolaiset ovat kuitenkin tulossa aivan erilaiseen Eurooppaan kuin esimerkiksi vuosi sitten saapuneet.

Siirtolaisuuden jatkuminen ei ole mikään yllätys. Syyrian verinen sisällissota jatkuu vanhaan malliin. Afrikkalaisten kansainvaellus köyhyydestä ja näköalattomuudesta on todennäköisesti vasta alkamaisillaan.

Kansainvaelluksen voimistuminen osoittaa selvästi, että yrityksillä tukkia tuloreittejä on vain paikallisia vaikutuksia. Kun ihmiset ovat tarpeeksi epätoivoisia, uusi reitti löytyy aina.

Kansainvälisen yhteisön ja erityisesti EU-maiden olisikin syytä alkaa tosissaan vaikuttaa siihen, että entistä harvemman tarvitsisi pyrkiä pakoon. Syyrian, Irakin ja Afganistanin asia koskettaa nykyään myös Suomea aiempaa lähemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat