Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marjat opettavat mätäsfilosofiaa

Mustikkareissu voi olla zeniläinen kokemus.

Pääkirjoitus
 
Päivi Repo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.

Heinäkuussa olisi kiva mennä poimimaan puolukoita, kolmekymppinen sanoi.

Puolukat kypsyvät elo–syyskuussa, viisikymppinen kommentoi.

Ai jaa. Heinäkuu olisi muuten hyvä, mutta silloin on hirvikärpäsiä, kolmekymppinen jatkoi. Puolukoiden poimiminen on ironista.

Elo–syyskuussa hirvikärpäsiä vasta onkin, viisikymppinen vastasi.

Ironista tai ei, marjat hallitsevat kesäämme. Keskustelu puolukoista käytiin alkukesällä, mutta marjat olivat huolettaneet jo sitä ennen. Miten mansikkakasvustot selvisivät talvesta? Tuleeko halla juuri, kun mustikat kukkivat?

Satoaikaan ei muuta pohditakaan. 50 euroa viiden kilon mansikkalaatikosta! Laskeeko hinta, kun Suonenjoen sato kypsyy? Ai, nämä ovat suonenjokelaisia.

Nyt puhutaan mustikasta. Kun kaksi tai kolme kohtaa, kysytään, oletko jo löytänyt. Olivatko kypsiä, oliko paljon?

Puhua voisi myös mustikanpoiminnan muista puolista. Mustikkareissu voi olla zeniläinen kokemus tai mindfulness-harjoitus: Olet tässä ja keskityt poimimaan. Kuulet ininää korvan juuresta, mutta et välitä vaan hamuat marjoja.

Kun palaa metsästä täyden astian kanssa, tuntee saaneensa aikaan jotakin. Nyt on talveksi superfoodia! Ei haittaa, että sormet ovat siniset ja kynnenaluset likaiset: se kertoo ahkeruudesta, ei epäsiisteydestä.

Mättäällä tulee miettineeksi myös asioiden suhteita. Ymmärtää, että usein sitä jahtaa vain isoja ja meheviä ukkomansikoita eikä hoksaa, että myös pienet mustikat voisivat olla makoisia.

Ne ovat ehkä liian lähellä ja itsestään selviä. Jos kuitenkin malttaa pysähtyä, on tyytyväinen. Näin lähellä ja näin hienoja!

Tämän havaitsi juhannuspäivänä Hollolassa. Kapatuosian linnavuoren näkötorniin nousi virtanaan ihmisiä ihastelemaan näkymiä Vesijärvelle. Ihmettelyä herätti myös itse linnavuori, joka on kuin lapsen hiekkakakku: jyrkät rinteet ja tasainen laki.

”Kiikun lähteellä käytiin jo. Mihin mennään seuraavaksi”, joku kysyi. Ahaa, hänkin oli käynyt sata metriä leveällä ja 400 metriä pitkällä lähdealtaalla. Sinne vaelsi tasainen virta juhannuksen viettäjiä, eikä ihme, sillä vesi on ihmeellisen väristä, sinistä ja vihreää.

Mustikat muistuttavat mätäsfilosofia myös siitä, että aikaa ei ole loputtomiin. Jonain kauniina päivänä mätäs on tyhjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat