Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi viranomaiset saavat päättää lääkkeiden hinnan? Antero Vartia tökkäsi ehdotuksellaan ajan hermoon

Hallitus liputtaa sääntelyn purkamisen puolesta ja haluaa lisätä kilpailua terveydenhuollossa, mutta jostain syystä se on unohtanut joukosta apteekit.

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

”Sääntely on kuluttajan ja yhteiskunnan parhaaksi. Sääntely takaa luotettavan, turvallisen ja saatavuudeltaan pohjoismaiden tiheimmän taksiverkon.”

”Airbnb vähentää työpaikkoja ja verotuloja sekä näivettää kasvaessaan oikeat majoitustoiminnan investoinnit.”

”Määräsääntelystä luopuminen lisäisi apteekkien määrää ja pienentäisi yksikkökokoja, mikä taas johtaisi tuotevalikoiman supistumiseen ja heikentäisi myös lääkkeiden toimitusvarmuutta.”

Siinä otteita Taksiliiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran sekä Apteekkariliiton nettisivuilta ja blogikirjoituksista. Kaikkien näiden edunvalvontajärjestöjen päätehtävänä on omien jäsenten elinkeinon suojeleminen.

Näille elinkeinoille yhteistä on äkkiarvaamatta syntynyt ulkoinen paine, joka on muuttanut niiden edunvalvonnan siilipuolustukseksi, liioitteluksi ja uhkakuvien maalaamiseksi.

Takseille painetta on luonut hallitus ja hotelleille jakamistalous. Apteekit saivat pitkään olla rauhassa – kunnes tänä kesänä tuli niiden vuoro. Paine apteekeille tulee yllättävästä suunnasta: eduskunnasta.

Yksittäinen kansanedustaja onnistuu harvoin saamaan julkisuutta aloitteilleen, mutta vihreiden ensimmäisen kauden edustaja Antero Vartia on tökännyt jonkinlaiseen ajan hermoon vaatiessaan apteekkien sääntelyn purkamista ja lisää hintakilpailua lääkkeisiin.

Ajan hermoon siksi, että hallitus aikoo syksyllä jatkaa säästöjä lääkekustannuksissa, ja nyt ollaan jo menossa herkälle alueelle: esimerkiksi kakkostyypin diabeetikot saattavat joutua maksamaan osan lääkkeistään itse.

Potilaat laitetaan maksumiehiksi – mutta entä jos säästöjä olisi tiristettävissä koko järjestelmästä aina lääketeollisuudesta jakeluun asti?

Lisäksi hallitus liputtaa sääntelyn purkamisen puolesta ja haluaa lisätä kilpailua terveydenhuollossa, mutta jostain syystä se on unohtanut joukosta apteekit.

Apteekkariliiton ensi reaktio on ollut säikähdys, mikä sekin on tyypillistä suojatuille toimialoille.

Vartian aloitteen julkisuuden viimeisteli apteekkien asemasta käyty paneelikeskustelu Porin Suomi-Areenassa. Apteekkariliiton edustaja oli ottanut rekvisiitakseen sateenvarjon ja vessapaperia, koska Vartia kuulemma puhui ”sontaa”.

Antero Vartia ei itse asiassa ole edes kovin omaperäinen apteekkien asemaa koskevissa ehdotuksissaan, koska Kilpailu- ja kuluttajavirasto on esittänyt tismalleen samaa.

Jos ei usko Vartiaa, voisi ehkä kuunnella virastoa, joka on vuositolkulla yrittänyt puhua markkinamekanismin ja kilpailun hyödyistä etenkin kuluttajan näkökulmasta.

Kilpailuviraston mukaan Suomessa pitäisi luopua siitä, että viranomainen määrää apteekkien määrän ja sijainnin. Apteekkilupa kuitenkin säilyisi – kuka tahansa ei saisi perustaa apteekkia.

Samoin viraston mielestä lääkkeisiin pitäisi saada hintakilpailua. Nykyisin kilpailua ei ole edes itsehoitolääkkeissä, koska valtioneuvosto määrää lääketaksa-asetuksella, millä hinnalla apteekki voi myydä päänsärkypillerit asiakkaalle. Tukusta esimerkiksi yhdeksällä eurolla ostetun lääkkeen hinta asiakkaalle on 1,45 kertaa yhdeksän euroa.

Kilpailuviraston ja Vartian mielestä ainakin itsehoitolääkkeissä valtion pitäisi määritellä vain korkein mahdollinen myyntihinta, ja tämän kattohinnan alapuolella apteekit voisivat kilpailla keskenään.

Jokainen voi tykönään arvioida, ovatko nämä ehdotukset ”sontaa” ja romuttaisivatko ne Suomen apteekkijärjestelmän.

Apteekkariliitto on jo vetänyt esiin saman syrjäseutukortin kuin Taksiliitto. Apteekkariliitto väittää, että jos määrä- ja sijaintisäätely purettaisiin, apteekit keskittyisivät vain kaupunkikeskuksiin.

Toimiluvat antavan Fimean tilinpäätösanalyysista käy tosin ilmi, että nykyisellään apteekin pito maaseudulla on kannattavampaa kuin kaupungeissa. Fimean mukaan se on molemmissa paikoissa ”hyvin kannattavaa”. Tämä ei ole ihme, kun viranomainen rajoittaa alalle tuloa ja määrittelee katteen.

Edunvalvontajärjestöjen asema on Suomessa vahva. Monet niistä ovat ylimpiä asiantuntijoita, kun eduskunta käsittelee lakeja. Monilla niistä on tiiviit linkit puolueisiin, kuten Apteekkariliitolla kokoomukseen.

Yllättävän monet niistä lukevat ajan merkkejä huonosti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat