Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapaus heikkenee Turkissa

Turkin hallitus ilmoitti sulkeneensa yli 130 viestintä ja ottaneensa kiinni kymmeniä toimittajia osana laajenevia puhdistuksia epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
UMIT BEKTAS / Reuters
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu (eturivissä kolmas oikealta) tapasi armeijan johtoa torstaina.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu (eturivissä kolmas oikealta) tapasi armeijan johtoa torstaina. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Turkin toissaviikkoisen sotilasvallankaappausyrityksen jälkeiset puhdistukset laajenivat mediaan, kun hallitus ilmoitti keskiviikkona sulkeneensa yli 130 joukkoviestintä. Samalla kiinni otettiin taas kymmeniä toimittajia. Mitä todennäköisimmin keskiviikon toimet olivat vasta alkua.

Hallituksen toimet heikentävät Turkin surkeaa sananvapaustilannetta entisestään. Samalla ne vahvistavat jälleen kerran epäilyä, että vallankaappauksesta selvinnyt presidentti Recep Tayyip Erdoğan käyttää kaappausyritystä tekosyynä kaikkien poliittisten vastustajiensa hiljentämiseen. Osalla nimekkäistä kiinniotetuista toimittajista ei nimittäin ole mitään yhteyttä niin sanottuihin gülenisteihin, joita Erdoğan syyttää toissa viikon perjantain tapahtumista.

Sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen viranomaisten hampaisiin on joutunut ala toisensa jälkeen. Tälle kehitykselle ei näy loppua. Viranomaiset ovat ottaneet kiinni jo lähes 16 000 ihmistä, joista 10 000 on sotilaita. Kiinniotetuista sotilaista 8 000 on pidätetty. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan monia on kidutettu pidätysaikana.

Lisäksi kymmeniätuhansia virkamiehiä, opettajia, tuomareita, yliopistotutkijoita ja valtionyritysten työntekijöitä on irtisanottu. Tällä viikolla armeija erotti 1 700 sotilasta, joihin kuului muun muassa noin 40 prosenttia maan kenraalikunnasta. Torstaina armeijaa uudistettiinkin kovalla kädellä, kun Turkin ylin sotilasneuvosto ylensi rivakasti luotettavina pidettyjä upseereita.

Sotaväkeä on siis puhdistettu epäluotettavina pidetystä aineksesta. Samalla armeijan asemaa on heikennetty johdonmukaisesti. Esimerkiksi santarmilaitos ja rannikkovartiosto on siirretty sotaväeltä sisäministeriölle. Torstaina ylin sotilasneuvostokin kokoontui pääministerin luona.

Osa sotilaista osallistui vallankaappausyritykseen, jonka tavoitteena oli siirtää vaaleilla valittu presidentti syrjään ja mahdollisesti surmata hänet. Epäonnistumista seuranneet armeijan puhdistukset eivät siksi ole yllättäviä vaan ymmärrettäviä ja osin varmasti välttämättömiäkin. Valitettavasti ne näyttävät kuitenkin toimivan mallina myös median vapauden lopulliseen raunioittamiseen.

Tosin Turkin energiaministeri, Erdoğanin vävy Berat Albayrak on sanonut, että suunnitelmat armeijan ja valtionhallinnon puhdistamisesta gülenisteistä olivat jo valmiina ennen vallankaappausyritystä. Heitä on savustettu pois jo vuodesta 2014. Myös listat ärsyttävistä toimittajista ja viestimistä ovat epäilemättä olleet valmiina.

Turkki on myös lisännyt vaatimuksiaan Yhdysvalloissa asuvan muslimioppineen Fethullah Gülenin luovuttamiseksi. Se syyttää Güleniä vallankaappauksen suunnittelusta. Gülen on kiistänyt syytökset, ja Yhdysvallat on vaatinut Turkilta todisteita vaatimuksille.

Yhdysvallat on muun länsimaailman tavoin kuitenkin vaikeassa asemassa. Erdoğan on suosittu, ja maan oppositiokin on poikkeuksellisesti liittoutunut hänen kanssaan vallankaappausyrityksen jälkimainingeissa. Lännen oli syytä tuomita kaappausyritys, mutta sen jälkeistä Erdoğanin toimintaa kohti itsevaltaisuutta ei voi hyväksyä.

Lisäksi Turkki on Yhdysvalloille tärkeä Nato-liittolainen Syyrian naapurissa. EU puolestaan on nykyisin poliittisesti riippuvaisempi Turkista kuin Turkki EU:sta, sillä EU haluaisi Turkin toimivan tulppana siirtolaisille ja pakolaisille.

EU:n on silti muistutettava Erdoğania sanan- ja lehdistönvapauden tärkeydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat