Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metrojunien törmäämisen vaaraa ei pidä vähätellä

Onnettomuustutkintakeskus pitää tapausta vakavana. Nyt ei kärsitty henkilövahinkoja, eikä niitä saa tulla vastedeskään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Harjoitusajossa ollut ja koeajossa ollut metrojuna törmäsivät toisiinsa keskiviikkona aamuyöllä Itäkeskuksessa Helsingissä. Etumainen juna oli pysähtynyt siten, että sen perä ulottui vaihteeseen. Takaa tullut toinen juna törmäsi siihen.

Törmäyksen syitä selvittäneiden HKL:n turvallisuuspäällikön Jyri Kaislan ja Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen vastauksissa kysymykseen, voisiko vastaavanlainen onnettomuus tapahtua normaalissa päiväliikenteessä (HS 28.7.), on vivahde-ero.

HKL:n Kaislan mukaan päiväliikenteen metrojunat eivät ole niin pitkiä, etteivät ne mahtuisi laituriin. Törmäys ei täten olisi mahdollinen. Onnettomuustutkintakeskuksen Nurmen mielestä taas onnettomuus voisi sattua myös päiväsaikaan.

Näkemykset kohtaavat sanassa ”poikkeustilanne”, jota käyttävät niin Kaisla kuin Nurmi. Poikkeustilanteissa metroliikenteessä siirrytään automaattiohjauksen sijasta käsiohjaukseen. Onnettomuusyönä junia ohjattiin käsin. Metrojunan kuljettajan, Herttoniemen valvomossa istuvan liikenteenohjaajan sekä ohjaus- ja turvajärjestelmän välisessä yhteispelissä jokin petti.

Veli-Pekka Nurmen kanta on, että myös normaaliliikenteessä on poikkeustilanteita: jos joku esimerkiksi hyppää raiteille, ratakuiluun heitetään ostoskärryt tai järjestelmään tulee tekninen vika, siirrytään käsiohjaukseen. Juna saattaa pysähtyä ennen asemaa ja toinen ajaa sen perään.

Länsimetro päässee vauhtiin ensi vuoden alussa. Se tuo mukanaan uusia asemia, tunneleita, raiteita ja vaihteita. Vaunut vähenevät, junat lyhenevät ja aikataulut tihenevät. Turvajärjestelmien valmistumisen kanssa on ollut ongelmia. Kuljettajattomia, automaattisesti ohjautuvia junia on mietitty. Epävarmuustekijöitä on paljon.

Onnettomuustutkintakeskus pitää tapausta vakavana. Nyt ei kärsitty henkilövahinkoja, eikä niitä saa tulla vastedeskaan. Onnettomuustutkintakeskus ei etsi syyllisiä vaan syytä. Toivottavasti HKL on samalla linjalla eikä vähättele onnettomuuden mahdollisuutta ainakaan imagosyistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat