Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan lainaohjelman ehtoja tulee helpottaa

Maan lainaohjelmia toteutettaessa etusijalle tulisi asettaa sosiaalisen turvattomuuden ehkäisy, kirjoittaa tutkija Johannes Lehtinen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan lainaohjelman ehtoja tulee helpottaa, jotta Kreikan hallitus pystyy vastaamaan maata vaivaavaan taloudelliseen ja poliittiseen kriisiin sekä kansalaistensa sosiaaliseen turvattomuuteen. Ehtojen helpottaminen edistäisi myös talouskasvua ja mahdollistaisi maalle edes osittaisen velkojen takaisinmaksun.

Eurostatin mukaan köyhyysriskirajalla elävän väestön määrä on kasvanut Kreikassa 7,9 prosenttia vuosina 2008–2014. Vuonna 2014 se kattoi yli kolmasosan väestöstä. Keväällä 2016 maan työttömyysaste oli 24,2 prosenttia ja nuorisotyöttömyys 51,4 prosenttia.

Kreikassa on tarve uudistaa hyvinvointivaltiota, mutta maan hallitus tarvitsee siihen finanssipoliittista liikkumavaraa ja sosiaalisia investointeja. Osa vaadituista uudistuksista on kohdistunut sosiaaliturvaa, eläkkeitä ja terveydenhuoltoa koskeviin ongelmiin: kustannustehokkuuden puutteeseen, väestöryhmien eriarvoiseen kohteluun ja sosiaaliturvaverkon heikkouteen. Periaatteessa uudistukset olisivat voineet olla oikeansuuntaisia.

Kolmannen lainaohjelman viimeisimmän lainaerän ehtona Kreikan parlamentti hyväksyi lainsäädäntöpaketin, johon sisältyy huomattava määrä uusia julkisen talouden sopeutustoimia. Erityisesti eläkejärjestelmä on ollut jatkuvien leikkausten kohteena.

Kreikan eläkejärjestelmän uudistaminen on tarpeen. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että uudistukset eivät pahenna sosiaalista turvattomuutta. Kreikassa perhe- ja sukulaisuussuhteilla on merkittävä rooli hauraan julkisen sosiaaliturvaverkon paikkaamisessa. Eläkkeet ovat epäsuorasti paitsi eläkeläisten myös nuoremman väestön toimeentulon lähde.

Kreikan lainaohjelmaa toteutettaessa etusijalle tulisi asettaa sosiaalisen turvattomuuden vähentäminen. Käytännössä velkojien edellyttämät uudistukset ovat koskeneet ensisijaisesti kustannuksiin kohdistuvia leikkauksia. Uudistusten sosiaalisten vaikutusten hoitaminen on jäänyt toissijaiseksi.

Tämä on huomattu vähitellen sekä Euroopan komissiossa että OECD:ssa. Kreikalle on suositeltu kohdennettuja toimia köyhyyden lievittämiseksi, minimitoimeentulon takaamiseksi ja pienten työllistämisohjelmien aloittamiseksi. Näihin aloitteisiin on myös suunnattu varoja erilaisista EU-rahastoista.

Käytännössä uudet aloitteet ovat kuitenkin alisteisia lainaohjelmien vaatimalle julkisen talouden sopeuttamiselle. Tämä tarkoittaa, että Kreikan hallituksen tulisi toteuttaa tällaiset toimet vallitsevan budjetin puitteissa ilman lisärahoitusta.

Maan hallitus tarvitsee merkittäviä helpotuksia velkojien vaatimuksiin, jotta se voisi vahvistaa heikkoa sosiaaliturvaverkkoa ja tukea työllisyyttä. Investoinnit voisivat kohdistua erilaisten sosiaaliturvan muotojen ohella koulutukseen, tutkimukseen ja infrastruktuuriin. Tällaiset investoinnit loisivat myös edellytyksiä talouskasvulle.

Kreikan finanssipoliittista liikkumavaraa rajoittaa erityisesti se, että toukokuussa maan parlamentti hyväksyi velkojien vaatimuksesta lakiesityksen, joka velvoittaa Kreikan säilyttämään julkistaloudessaan 3,5 prosentin primääriylijäämän.

IMF on pitänyt tavoitetta epärealistisena veronkierron ja poliittisen epävarmuuden vuoksi. Se on myös huomauttanut, että onnistuneita ennakkotapauksia tällaisen tavoitteen saavuttamisesta on vain vähän.

Finanssipoliittista liikkumavaraa on myönnetty euroalueen jäsenille aikaisemminkin. Esimerkiksi Ranskalle myönnettiin oikeus rikkoa EU:n budjettisääntöjä Pariisin terrori-iskujen jälkeen, kun maa halusi lisätä puolustusmenojaan. Tämä kertoo siitä, että sotilaallinen turvallisuus asetetaan euroalueen sääntöjä tulkittaessa sosiaalisen turvallisuuden edelle. Tiukka budjettikuri ei myöskään ole välttämätöntä vaan seurausta poliittisista valinnoista.

Sosiaalinen, taloudellinen ja poliittinen kriisi kytkeytyvät Kreikassa tiiviisti toisiinsa. Ilman huomattavia toimia sosiaalinen turvattomuus ja siihen kytkeytyvät poliittiset jännitteet maassa jatkuvat. Tämä vähentää entisestään Kreikan houkuttelevuutta investointikohteena ja vie pohjaa talouskasvulta.

Euroalueen lähestymistapa Kreikan kriisiin on toistuvasti lykännyt kriisin ratkaisemista. Kreikan lainaohjelman ehtojen lieventäminen olisi ensi askel kohti kestävää ratkaisua.

Johannes Lehtinen

Kirjoittaja on tutkija Safer Globe -tutkimusverkostossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat