Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakunnat jäämässä valtion aluehallinnoksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lapin Kansa tarkastelee maakuntahallinnon perustamista varten valmisteltua lakiluonnosta.

”Valtioneuvostolle on jäämässä varsin laajat oikeudet puuttua maakuntien päätöksentekoon. Maakunnilla ja vaaleilla valituilla maakuntapäättäjillä tulee olla aidosti itsemääräämis- ja harkintavaltaa. On vaara, että maakunnat vesittyvät valtion aluehallinnoksi.”

”Sellaisia maakuntia ei tarvita. Ne eivät toteuta itsehallintoa, eivätkä kansalaiset tunnista niitä äänestämisen arvoisiksi.”

”Lakiluonnosten perusteella maakunnilla ei ainakaan aluksi olisi verotusoikeutta. Siten ne tulisivat olemaan täysin riippuvaisia valtion rahoituksesta.”

”Valtio ohjaisi voimakkaasti maakuntien palvelujen järjestämistä, palvelujen tuotantoa, hankintoja, tukipalveluja, investointeja ja maakuntien oikeutta tehdä taloudellisia sitoumuksia, kuten ottaa lainaa.”

”Valtion halu tiukkaan ohjaukseen kertoo epäluottamuksesta. Keskushallinnossa elää vahva käsitys, ettei maakunnissa osata itse tehdä järkeviä päätöksiä ja että ne ovat innokkaina vaatimassa valtion tukea omien epäonnistumistensa jälkeen.”

Karjalainen: ”Juuri kun nettikaupan turvallisuuteen oli opittu luottamaan, tuttu kotimainen toimija petti.”

”Anttilan tapaus on poikkeuksellinen, mutta ostajan suojaan liittyvät ongelmatapaukset ovat muutenkin lisääntymässä jatkuvasti. Syynä on nettikaupan kasvu. Ylivoimainen valtaosa nettikaupasta, olipa myyjä sitten Suomen rajojen sisä- tai ulkopuolella, toimii rehdisti ja asianmukaisesti. Valitettavasti mukaan mahtuu lieveilmiöitä.”

”Yksi näistä ovat tilausansat, joissa asiakas ostaessaan edullisen tuotteen sitoutuu huomaamattaan jatkuviin ja toistuviin veloituksiin. Tilausansoista on usein hyvin hankala päästä eroon.”

”Nettikauppaa ei pidä lieveilmiöiden vuoksi kavahtaa, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos ei ole varma, millaiselle taholle maksukorttitietonsa antaa, kannattaa jättää antamatta.”

Turun Sanomat: ”Hallitus antoi Talvivaaran kaivosta pyörittävälle Terrafamelle vuoden loppuun saakka aikaa hankkia yksityistä rahoitusta. Muussa tapauksessa aloitetaan kaivoksen alasajo.”

”Kaivoksen ylösajo on sujunut suunnitelmien mukaan, ja täyteen toimintaan kaivos olisi mahdollista saada ensi vuoden aikana. Yhtiön aika on kuitenkin kortilla. Olisi nopeasti saatava sijoittajat uskomaan, että kaivoksesta tulee pitkällä tähtäimellä voitollinen.”

”Kaivoksen soisi löytävän yksityisiä rahoittajia. Sen alasajo maksaisi valtiolle satoja miljoonia euroja. Vielä kalliimmaksi käy, jos menetetään kaivoksen yli 600 työpaikkaa. (– –) Kaivoksen menestyminen olisi tärkeää myös Suomen viennin kannalta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat