Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva uutuustuote on käytännössä ikuinen

Led-lamppu on oiva tuote kuluttajalle mutta hankala valmistajalle: valmistajat romahduttavat tuotteellaan omat markkinansa.

Pääkirjoitus
 
Katarina Baer Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on palvelujournalismin toimituksen esimies

Seison marketin lamppuhyllyn edessä päätäni raapien. Missä näistä on oikea kanta olohuoneeni nurkassa seisovaan valaisimeen? Entä missä on sopivin muoto; pitäisikö ostaa pallon vai päärynän muotoinen – vai tuo lattapää? Tuossa on ledejä, mutta missä ovat energiansäästölamput? Mitä nämä maksavat?

En ole pähkäilyineni yksin. Me kuluttajat emme vain vertaile hintoja, vaan tahdomme myös ekologisuutta. Jopa kolme neljästä EU-maiden kuluttajasta haluaa ostaa ympäristöystävällisiä tuotteita, ilmenee World Business Council for Sustainable Development -neuvoston julkaisusta.

Joskus valinnanvapaus tuskastuttaa, mutta vapautta se on yhtä kaikki. Yritysten käyttäytymistä ohjataan pakottein ja kielloin, mutta me kuluttajat päätämme itse, kuinka kauan seisomme suihkussa tai millaisen auton hankimme. Kukaan ei määrää, kuinka monta grammaa lihaa saamme syödä päivässä.

Valittu tie – yksilönvapauden kunnioittaminen – on tuottanut tukun teorioita siitä, miksi hyvät aikomuksemme eivät muutu teoiksi. Kulutamme yhä maapallon voimavaroja rajusti enemmän kuin planeettamme kestää.

Onko syynä mukavuudenhalumme ja ahneutemme? Kuinka kovasti voimme osoittaa sormella ”pahaa” teollisuutta, jota jotkut syyttävät yhä helpommin hajoavien tuotteiden valmistuksesta?

Tätä on hyvä pohtia juuri kaupan lamppuhyllyllä. Hehkulampun historiasta kerrotaan, että suuret valmistajat lyhensivät lampun käyttöikää sopimuksella. Nyt olemme siirtymässä led-lamppujen aikakaudelle, ja ne ovat pitkästä aikaa tuoteuutuus, jonka sanotaan olevan käytännössä ikuinen. Tänään ostamallaan ledillä valaisee kotiaan todennäköisesti vielä vuonna 2040.

Ledi on siis oiva tuote kuluttajalle mutta hankala valmistajalle: valmistajat romahduttavat tuotteellaan omat markkinansa. Onko meidän turha odottaa enempää pitkäikäisiä ekotuotteita?

Tuskinpa on sitä huolta. Led-lamppujen valmistajat ovat ratkaisseet oman eloonjäämisensä: esimerkiksi saksalainen Osram ilmoitti kuluneella viikolla myyvänsä peruslamppujen, myös ledien, tuotantonsa Kiinaan ja kehittävänsä itse entistä nokkelampia ledejä sekä niille uusia käyttökohteita.

Mutta voimmeko estää peruslamppujen laadun heikkenemisen tällä kertaa?

Annetaan ledien valaista tiemme. Vaatikaamme laatua. Valitkaamme harkiten, jotta voimme valita vastakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat