Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin johtoa odottaa iso muutos

Kukaan ei vielä tiedä, mitä Helsingin siirtyminen pormestarimalliin lopulta tarkoittaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuntavaalien hylätty äänestyslippu Helsingin keskusvaalilautakunnassa viime kuntavaaleissa 2012.
Kuntavaalien hylätty äänestyslippu Helsingin keskusvaalilautakunnassa viime kuntavaaleissa 2012. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin johtamisjärjestelmä on menossa kokonaan uusiksi. Yli kolmekymmentä virastoa lopetetaan, ja tilalle tulee neljä toimialaa. Kaupunkia ryhtyvät johtamaan virkamieskaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien sijasta vaaleilla valitut poliittinen pormestari ja apulaispormestarit.

Samassa rytäkässä kasapäin virkatuoleja kannetaan ulos ja istumajärjestystä muutetaan. Kun tuolileikin musiikki lakkaa muutoksen tullessa voimaan 1. kesäkuuta 2017, noin 40 000 Helsingin kaupungin työntekijää siirtyy uusiin asemiinsa.

Tässä on mahdollisuus: nyt on hetki, jolloin tsaarinaikuiselle ja patriarkaaliselle jäykälle virkakoneistolle voidaan sanoa ”hei hei”. Päätöksentekohuoneita voidaan tuulettaa ikkunoiden lisäksi myös ovien kautta.

Helsingin kaupunki mainostaa verkkosivuillaan tulevansa näin aiempaa lähemmäs kaupunkilaisiaan. Se pyytää asukkailta apua otsikolla ”Vastaa kyselyyn ja vaikuta Helsingin uuteen osallistumismalliin”.

Tarkoitus on löytää väyliä, joita pitkin tavallinen helsinkiläinen saisi äänensä helpommin ja paremmin kuuluviin kuin tähänastisella huhuilulla linnantorniin. Virastojen koetaan olleen kaupunkilaiselle etäisiä, ja päätöksiä on väitetty tehdyn kaupunkilaisista huolimatta.

Uuden johtamisjärjestelmän on siis tarkoitus olla nykyistä asukaslähtöisempi. Sellainen, joka huomioi pienen ihmisen tarpeet nykyistä paremmin ja jossa ihminen on päätöksenteon mitta. Sellainen, jossa jokainen helsinkiläinen ”minä” olisi pormestarin lähin esimies ja ihminen pormestarin paras kaveri.

Unta vai todellisuutta?

Ensi vuoden huhtikuussa valitaan kunnille uudet valtuustot. Helsingissä valitaan 85 valtuutettua ja saman verran varavaltuutettuja. Tästä porukasta valtuusto sitten valitsee Helsingille pormestarin ja neljä apulaispormestaria.

Virastojen sijalle tulevat neljä toimialaa saavat apulaispormestarien johtamat toimialalautakunnat. Toimialoja ryhtyy johtamaan neljä toimialajohtajaa. Virat tulevat yleiseen hakuun.

Yksi koko kiepautuksen tarkoituksista on, että poliitikot olisivat entistä selvemmin poliitikkoja ja virkamiehet entistä selvemmin virkamiehiä. Nyt heidät esitellään virkamiehinä, joiden nimen perässä on suluissa puoluekanta.

Nykyinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) sekä apulaiskaupunginjohtajat Pekka Sauri (vihr), Anni Sinnemäki (vihr) ja Ritva Viljanen (sd) ovat siis taustaltaan poliitikkoja. Väliaikainen apulaiskaupunginjohtaja Pia Panhelainen on julkikokoomuslainen.

Mitä tekevät nykyiset kaupunginjohtajat? Vaihtavatko he virkansa vaaliehdokkuuteen, tulevat kenties valituiksi valtuustoon ja kiertävät sitä kautta apulaispormestareiksi – tai joku heistä peräti pormestariksi?

Mikä siis oikeasti muuttuu? Miten poliitikoista valitut pormestarit eroavat kaupunginjohtajista, jotka ovat taustaltaan poliitikkoja? Miten he tulevat kaupunkilaisille tutummiksi, läheisemmiksi ja helpommin tavoitettaviksi?

Millä tavalla tulevan organisaation 40 000 työntekijän neljä toimialaa eroavat nykyisistä 40 000 työntekijän 32 virastosta? Valtava paketti sekin on, ja pelättävästi yhtä kaukainen pienelle kaupunkilaisparalle kuin tähänastinenkin mammutti.

Vastauksia ei taida olla kellään. Niitä aletaan saada vasta 1. kesäkuuta 2017 alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat