Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteen pötköön lomaileva ottaa ison riskin

Tampereen yliopiston tutkijan mukaan vapaa kannattaisi pilkkoa useaksi lyhyemmäksi pätkäksi, jotta lomailun hyödyistä pääsee nauttimaan mahdollisimman paljon ja usein.

Pääkirjoitus
 
Jukka Ruukki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen esimies.

Ohi on! Tuttava palasi kesälaitumilta silmin nähden nuutuneena. Neljä viikkoa oli täyttynyt pakkaamisesta, huoltoasemaravintoloiden ruuhkista, pitkistä tunneista auton ratissa ja tienvarsien loputtomista kilometrikylteistä.

Perheen kanssa oli kierretty huvipuistoja ja hiekkarantoja, samoiltu metsässä, nautittu syntiset päiväoluet, istuttu pitkää iltaa ja villiinnytty Pokémon Go -pelistä.

Loma tuli ja meni, mutta uupumus jäi.

Olisiko tarvittu vielä pidempi irtiotto, jotta mieli ja ruumis olisivat palautuneet työpöydän ääreen virkeänä ja levänneenä?

Tuskin. Tutkimustieto suomalaisten suosimien pitkien kesälomien hyödyistä on tylyä luettavaa. Yhtä tyhjän kanssa.

Terveys ja hyvinvointi kyllä kohenevat, mutta myönteiset vaikutukset haihtuvat yhtä nopeasti, oli takana sitten pitkä viikonloppu tai kokonainen kuukausi.

Surullista mutta totta: loman odotus kohottaa ihmisten onnellisuutta enemmän kuin itse loma.

Tutkimusten mukaan kohtalaisen isolle osalle ihmisistä pitkistä lomasta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Näille stressaajille töihin paluu on suorastaan helpotus.

Töihin palaamisen tuskaa lisää vääristynyt käsitys ihannelomasta. Kuvitellaan, että kuukauden huili kuittaa koko vuoden rasitukset. Kesäloma ja sairausloma ovat menneet sekaisin.

Tampereen yliopistossa vaikuttava saksalaistutkija Jessica Bloom on jo pitkään ihmetellyt suomalaisten hinkua niputtaa vuosilomansa yhteen pötköön, mieluiten juhannuksesta eteenpäin. Bloom suosittelee tilalle pätkiä: vapaa kannattaisi pilkkoa useaksi lyhyemmäksi pätkäksi, jotta lomailun hyödyistä pääsee nauttimaan mahdollisimman paljon ja usein. Pidennetty mökkiviikonloppu ajaa hyvin asian.

Yhteen pötköön lomaileva ottaa sitä paitsi ison riskin. Ainokaiseen kohdistuu hurjat odotukset. Jos unelmaloma menee jostain syystä mönkään, seuraava mahdollisuus on vasta vuoden päästä.

Jos pätkälomat eivät sovi omaan pirtaan, kannattaa tehdä niin kuin hyvältä tuntuu.

Se selviää vain kokeilemalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat