Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n vaalit näkyvät Syyriassa

Yhdysvaltain ja Venäjän uusi yhteistyö Syyriassa on luonteeltaan todennäköisesti taktista, mihin vaikuttavat Syyrian tilannetta enemmän Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Paikalliset raivasivat ilmaiskun tuhoja Syyrian kapinallisten hallussa olevassa Itä-Aleppossa tiistaina.
Paikalliset raivasivat ilmaiskun tuhoja Syyrian kapinallisten hallussa olevassa Itä-Aleppossa tiistaina. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Politiikan ja historian tutkijat tulevat kirjoittamaan vielä paljon Yhdysvaltain väistyvän presidentin Barack Obaman roolista Syyrian sodassa. Obama todennäköisesti tietää itsekin, että hänen presidenttikausiaan arvioitaessa pohditaan, olisiko hän voinut vaikuttaa jo 280 000 kuolonuhria vaatineen ja yli viisi vuotta jatkuneen sodan kestoon.

Obaman kanta tuli selväksi elokuussa 2013, jolloin hän kieltäytyi pommittamasta Syyriaa, kun Syyrian presidentti Bashar al-Assad oli ylittänyt Obaman aiemmin julistaman ”punaisen linjan” eli käyttänyt kapinoivia siviilejä vastaan taistelukaasuja. Obama sai päätöksestään paljon kritiikkiä myös oman hallintonsa sisältä, mutta puolustajat ovat myöhemmin kehuneet ratkaisua. Assad taipui luovuttamaan kemialliset aseensa tuhottavaksi, eikä niitä siksi päätynyt myöhemmin edenneen terroristijärjestö Isisin käsiin.

Obaman ratkaisun taustalla olivat kuitenkin pääasiassa amerikkalaisten kyllästyminen Irakin ja Afganistanin sotiin sekä lännen Libya-operaation seuraukset. Toisaalta Obama katsoo, ettei Yhdysvaltain sotilaallinen voima ole rajaton. Tärkeintä oli todennäköisesti se, ettei Obama pitänyt Syyriaa uhkana Yhdysvaltain turvallisuudelle.

Yhdysvallat on tosin tukenut maltillisena pidettyjä oppositioryhmiä myös toimittamalla aseistusta. Vuodesta 2014 se on pommittanut Isisiä myös Syyriassa.

Obama näyttää kuitenkin yrittävän aktivoitua nyt, kun hänellä on presidenttiyttä jäljellä noin puoli vuotta. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on neuvotellut Venäjän johdon kanssa yhteistyöstä Syyriassa. Kerryn mukaan yhteistyöstä on tarkoitus kertoa yksityiskohtia elokuun alkupuolella.

Maat ilmeisesti jakaisivat tiedustelutietoa koordinoidakseen ilmaiskuja ääri-islamilaista al-Nusran rintamaa vastaan. Lisäksi ne kieltäisivät Syyrian ilmavoimia pommittamasta Yhdysvaltain tukemia oppositioryhmiä.

Yhteistyön kannattajat pitävät sitä parhaana tapana rajoittaa taisteluita, jotka tappavat, ajavat ihmisiä pakoon ja estävät avustustoimituksia. Lännessä on kuitenkin monia, jotka pitävät yhteistyötä Yhdysvalloille isona riskinä, koska Venäjän sitoutumiseen ei luoteta.

Venäjä on joka tapauksessa saavuttanut tärkeän tavoitteensa viime syksynä Syyriassa aloittamallaan ilmaoperaatiolla. Se on taas toimija, jota ei voi ohittaa keskeisissä kansainvälisissä kriiseissä.

Venäjän ilmatuki myös käänsi sodan suunnan, sillä sen ansiosta Assadin joukot pystyivät etenemään. Virallisesti Venäjä pommitti Isisiä, mutta käytännössä myös maltillisempaa oppositiota ja siviilikohteita. Tämän ansiosta Assadia tukevat joukot piirittävät ja pommittavat nyt Syyrian suurimman kaupungin Aleppon itäosia, jotka ovat olleet kapinallisten hallussa kesästä 2012. Aleppo olisi merkittävä voitto Assadille, jonka joukot tosin eivät välttämättä ole niin vahvoja kuin itse kuvittelevat.

Assadin aseman selkeä vahvistuminen Venäjän tuella on Yhdysvalloille ongelma jo arvovaltasyistä. Täysin ongelmatonta se ei ole Venäjällekään, jonka tuki Assadille on häirinnyt sen suhteita sunnalaisiin arabimaihin.

Yhdysvaltain ja Venäjän uusi yhteistyö Syyriassa on luonteeltaan todennäköisesti taktista, johon vaikuttavat Syyrian tilannetta enemmän Yhdysvaltain presidentinvaalit. Samasta syystä Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat kulisseissa Ukrainan sodasta.

Parhaimmassa tapauksessa yhteistyö voi pelastaa ihmishenkiä tai tuoda ratkaisun pitkiin sotiin. Yhdysvaltain liittolaisia kuitenkin ymmärrettävästi huolestuttaa ja ärsyttää neuvottelujen salaisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat