Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan etukortti, uhka vai mahdollisuus?

S-ryhmä alkaa kerätä asiakkaidensa ostoksista tuotekohtaista tietoa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

S-osuuskaupparyhmä tiedotti keskiviikkona, että se alkaa kerätä S-etukorttia käyttäviltä asiakasomistajiltaan entistä tarkempaa tietoa heidän ostoksistaan. S-ryhmä, kuten muutkin ketjut, on ennenkin kerännyt ostostietoja, mutta nyt se alkaa eritellä niitä tuotekohtaisesti.

Tähän asti Alepoissa, S-marketeissa tai Prismoissa S-etukortin kera asioineet ovat jättäneet järjestelmään tiedon, että he ovat ostaneet maitoa. Nyt S-ryhmä haluaa tietää, minkä merkkistä heidän ostamansa maito on. Jos olet S-etukortin käyttäjä, kauppiaasi tietää, millä maskaralla ripsesi värjäät, kenen suunnittelemat kalsarit aamulla vedät jalkaasi tai mitä hevoslehteä tyttäresi lukee.

S-ryhmä muotoili tiedotteessaan muutoksen kauniisti: ”Tarkemmilla ostotiedoilla hyötyä ja helppoutta arkeen.” Suomeksi se tarkoittaa suunnilleen, että kauppa laatii tarjontansa vastaamaan entistä tarkemmin asiakkaansa tarpeeseen.

Kun asiakas esimerkiksi ostaa tietyn merkkisiä margariineja, makkaroita tai oluita, kauppa pitää huolen, että niitä löytyy valikoimasta.

Hyvä puoli tässä on ainakin se, että kun kauppa tietää, mitä sen asiakaskunta ostaa, se ei tyrkytä väärää tuotetta ja hävikki pienenee.

Kuluttaja- ja tietosuojaviranomaiset reagoivat S-ryhmän ilmoitukseen: nyt tunkeudutaan liian syvälle yksilön elämään. S-ryhmä ei myöskään anna asiakasomistajalleen vaihtoehtoja. Jos et käytä korttia, et saa bonuksia, ja jos käytät, saat bonukset, mutta annat samalla luvan kaivella itsestäsi yhä intiimimpää tietoa.

S-ryhmän asiakasomistaja voi kieltää kuitin loppusummaa tarkempien ostotietojen käyttämisen itselleen kohdistetussa mainonnassa. Hän ei kuitenkaan voi valita, että saisi bonukset, mutta kieltäisi itseään koskevan tuotekohtaisen tiedon keruun. Sellainen valintamahdollisuus tuntuisi kohtuulliselta, kun on kysymys kaupparyhmän omista asiakkaista ja vieläpä sen omistajista.

Asiakkaista yhdet tuntuvat kokeneen pakolla syötetyn tarkan tiedon keruun loukkaavaksi. Toisille asia lienee yhdentekevä tai he kokevat, että tämä peli on menetetty jo aikaa sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat