Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen naapurissa vahvistuu suurmaa

Ruotsin väkiluku ja talouden koko on jo kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Se muuttaa maiden suhteita. Mutta muuttuuko Suomi?

Pääkirjoitus
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Vuoden 1995 alussa Euroopan unioniin liittyi kaksi lamasta toipuvaa Pohjolan maata. Pieni Suomi ja hieman isompi ja vauraampi Ruotsi.

Nyt 21 vuotta myöhemmin maiden ero on huomattava.

Ruotsin väkiluku ylittää tänä syksynä kymmenen miljoonaa (HS 26.7.). Väestö on lähes kaksinkertainen verrattuna Suomeen. Kaksinkertainen on myös Ruotsin talouden koko Eurostatin vertailutilaston mukaan.

Ero kasvaa. Ruotsin talous porskuttaa nyt yli neljän prosentin kasvua, Euroopan kärkeä. Suomi taas kuuluu EU:n ongelmatalouksiin. Tänä vuonna kasvu voi nousta 1,4 prosenttiin.

Kymmenen miljoonaa ihmistä on melko paljon Euroopassa. Myös taloutensa koolla Ruotsi on kiilannut EU:n keskiraskaaseen sarjaan – isojen viisikon Saksan, Britannian, Ranskan, Italian ja Espanjan perään.

Se tarkoittaa myös vaikutusvallan kasvua. Sen sijaan Suomi on lipunut laajentuneen EU:n marginaaliin.

Suomen ja Ruotsin EU-taival ajoittuu samaan ajanjaksoon, jolloin globalisaatio on yhä enemmän muuttanut maailmaa. Kyse on ihmisten ja pääoman liikkuvuudesta sekä työstä ja arkielämästä, jotka eivät rajoitu valtionrajoihin.

Globalisaation muutoksessa voittajia ovat olleet maat, joilla on rohkeutta muuttua itsekin. Siihen liittyy ehkä Suomen ja Ruotsin suurin ero: asenne. Ruotsilla on vanhastaan vahva usko omaan erinomaisuuteensa. Sen asenne on, että ei pidä pelkästään olla mukana maailman muutoksessa vaan myös johtaa sitä.

Ruotsin nykyhallituksella on tähän liittyen pari tavoitetta: laskea työttömyyttä niin, että se on Euroopan matalin, ja luoda – maailman ensimmäisenä tai ainakin ensimmäisten joukossa – fossiilittoman energian yhteiskunta.

Tekemistä tavoitteissa on vielä paljon. Olennaista on, että ne kertovat kunnianhimosta ja tulevaisuudenvisiosta.

Rohkein, tai uhkarohkein, piirre Ruotsin muutoksessa on ollut eurooppalaisittainkin vahva maahanmuutto. Kymmenen viime vuoden ajan Ruotsiin on joka vuosi muuttanut vähintään 50 000 ihmistä enemmän kuin sieltä pois. Viime vuonna nettomuutto oli 78 000.

Suomessa muuttovoitto on ollut suurimmillaan 18 000 ihmistä vuodessa. Viime vuonna nettomaahanmuutto väheni Tilastokeskuksen mukaan 12 400 ihmiseen.

Ruotsissakin maahanmuutto on aiheuttanut ristiriitoja ja sosiaalisia ongelmia. Se on myös auttanut Ruotsia ratkomaan yhtä sen vaikeimmista ongelmista. Vanhuksia on väestöstä liian iso osa. Siksi tarvitaan uusia työtä tekeviä nuoria.

Ruotsissa huoltosuhde kehittyy, pitkälti maahanmuuton vuoksi, Suomea myönteisemmin lähivuosikymmeninä, ennustaa Eurostat. Varmaa se ei kuitenkaan ole. Paljon riippuu siitä, onnistuuko Ruotsi parantamaan ulkomailta muuttavien työllistymistä.

Maahanmuutto on silti antanut Ruotsille ainakin mahdollisuuden korjata ikärakennetta. Suomessa ratkaisua ei ole näkyvissä. Tilastokeskuksen mukaan Suomi pääsee ikärakenteen osalta vuonna 2030 takaisin vuoteen 1894. Silloin viimeksi alle 15-vuotiaita oli yhtä vähän.

Suomen ja Ruotsin erilaiset suunnat muuttavat väistämättä maiden suhteita. Suurella on eri intressit kuin pienellä. Asetelma ei tietenkään ole uusi. Ruotsi oli suurvalta jo 400 vuotta sitten.

Suomi on ponnistellut eri lähtökohdista, ja onnistunut siinä hyvin. Suomen nousu köyhästä takapajulasta vauraaksi ja hyvinvoivaksi teknologiamaaksi oli yksi globalisaation huikeita tarinoita jo ennen kuin sana keksittiin.

EU-jäsenyyttä seurasi Suomessa poikkeuksellisen vahva nousukausi. Saavutimme Ruotsia. Suomesta johdettiin kännykkävallankumousta, ja jopa Oulusta tuli kansainvälinen business hub. Suomi heittäytyi rohkeasti ajan suureen mullistukseen Kiinan nousuun.

Meno tyssäsi vuoteen 2008. Maailmantalous vinksahti.

Ruotsi nousi uudestaan, Suomi ei.

Suomen osaaminen ei ole kadonnut. Usko on.

Poliitikoista ei ole viime vuosina ollut uuden suunnan näyttäjiksi. Suomea jarruttaa kyvyttömyys toteuttaa muutosta, oli kyse työmarkkinoista, kuntapalveluista tai väestörakenteesta.

Kuten aiemmin historiassa, Ruotsista voi ottaa mallia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat