Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka on Suomen nykypolitiikan Cromwell?

Susipalatsi-romaani innoitti ajatusleikkiin: kuka on Suomen nykypolitiikan Thomas Cromwell?

Pääkirjoitus
 
Anssi Miettinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien featuretoimituksen esimies.

Hilary Mantelin loistelias Susipalatsi oli täydellinen valinta brexit-kesän lomaromaaniksi. Se muistutti, että englantilaiset ovat ennenkin katkoneet siteitään Eurooppaan heppoisin perustein.

Tositapahtumiin perustuva fiktio kertoo kuningas Henrik VIII:n (1491–1547) hovin juonista ja valtapeleistä. Kuningas haluaa uuden puolison ja eron ensimmäisestä vaimostaan kuningatar Katariinasta, mutta Paavi pistää hanttiin. Kiista johtaa lopulta siihen, että kuningas irrottaa Englannin kirkon katolisesta kirkosta vuonna 1534.

Romaanin päähenkilö ei ole kuitenkaan hirmuhallitsijaksi muuttuva kuningas vaan hänen neuvonantajansa Thomas Cromwell. Juopon sepän kunnianhimoinen, monilahjakas poika nousee kuninkaan suosioon ja lopulta oikeaksi kädeksi. Cromwellista kasvaa poliittisen pelin mestari. Juuri hän junailee ja ideoi lainmuutokset, joilla on monumentaalisia vaikutuksia Euroopan historiaan.

Vallanpitäjien neuvonantajilla on valtavasti vaikutusvaltaa. Tammikuussa (HS 17.1.) kerroimme, että pääministerin poliittisella erityisavustajalla Riina Nevamäellä (kesk) on jopa enemmän valtaa kuin riviministerillä.

Susipalatsi innoitti ajatusleikkiin: kuka on Suomen nykypolitiikan Thomas Cromwell? Nevamäen sijasta päädyin kokoomuksen Mikko Kortelaiseen, valtiovarainministeri Petteri Orpon erityisavustajaan. Sukunimikin melkein rimmaa.

”Suomen paras poliittinen avustaja”, kilpailevan hallituspuolueen ministeri luonnehtii Kortelaista. Hyvä poliittinen hoksnokka, lojaaleista lojaaleimman maine ja halu pysyä taustalla ovat pitäneet hänet vallan ytimessä pitkään. Kaikesta päätellen hänellä on oltava lehmän hermot.

Kemijärveltä kotoisin oleva Kortelainen tunnetaan Sauli Niinistön oikeana kätenä. Hän aloitti valtiovarainministerinä toimineen Niinistön avustajana jo vuonna 2000. Hän oli tekemässä Niinistöstä presidenttiä ja vietti monta vuotta presidentinkansliassa. Hän on avustanut myös Jyri Häkämiestä tämän ministeriaikana.

Viime kesänä moni yllättyi, kun Niinistön luottomies siirtyi presidentin leivistä sisäministerinä toimineen Orpon avustajaksi. Jos kirjoittaisin romaania Suomen Cromwellista, olisi päivänselvää, että juoni Alexander Stubbin syrjäyttämiseksi käynnistyisi jo kesäkuussa 2015, tuosta nimityksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat