Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varoitusmerkkejä Italian pankeista

Stressitestin tulosten perusteella pankkien kyky selviytyä talouden häiriöistä on parantunut edelliseen, vuonna 2014 tehtyyn testiin verrattuna. Yleiskuva voi kuitenkin näyttää liian ruusuiselta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Stefano Rellandini / Reuters
Italian ongelmapankki Monte dei Paschi di Siena on maailman vanhin yhä toimiva pankki. Kuvassa pankin pääkonttori Sienassa Italiassa.
Italian ongelmapankki Monte dei Paschi di Siena on maailman vanhin yhä toimiva pankki. Kuvassa pankin pääkonttori Sienassa Italiassa. Kuva: Stefano Rellandini / Reuters

Italia on yksi modernin pankkitoiminnan syntysijoista. Pankki-sanakin tulee italian kielen bancasta, penkistä, jonka äärellä keskiajan rahamiehet harjoittivat liiketoimiaan.

Maailman vanhin yhä toimiva pankki on italialainen Monte dei Paschi di Siena. Yli viidensadan vuoden kunniakas historia ei kuitenkaan auta: kyseinen toscanalaispankki on ollut pitkään syvissä ongelmissa. Eikä se ole yksin.

Italialaispankeilla on nyt noin 360 miljardin euron järjestämättömät saamiset – eli luottoja, joiden lyhennyksiä tai korkoja asiakkaat eivät ole pystyneet hoitamaan.

Ongelmaluottojen osuus on noin 17 prosenttia Italian pankkien lainakannasta. Suomessa vastaava osuus on nykyisin muutaman prosentin luokkaa.

Kaikilla Euroopan pankeilla on ollut haastava vuosi, mutta Italiassa pankit ovat jo valmiiksi kehnossa kunnossa sopeutumaan negatiivisen koron ja supistuvien tuottojen maailmaan. Pankkien tilanne on näkynyt niiden osakekursseissa, jotka ovat pudonneet vuoden mittaan kuin kivi.

Italiassa ei ole ollut samanlaista kiinteistökuplaa ja holtittoman luototuksen historiaa kuin esimerkiksi Espanjassa ja Irlannissa. Asiakkaiden ongelmat, jotka nyt ovat siirtyneet pankkien ongelmiksi, ovat syntyneet Italian pitkän keskinkertaisen talouskasvun vuosina.

Italia oli pääsyy siihen, että perjantai-iltana julkistettua Euroopan pankkiviranomaisen tuoreimman stressitestin tulosta odotettiin markkinoilla ja EU:ssa levottomana.

Huolta pankeista ei voi nimittäin eristää vain Italian rajojen sisäpuolelle. Italia on Euroopan neljänneksi suurin talous, ja sen pankkisektorin horjumisella olisi merkittäviä heijastusvaikutuksia Euroopan rahoitusjärjestelmään, EU:n päätöksentekoon ja Italian sisäpolitiikkaan.

Stressitestin tulosten perusteella pankkien kyky selviytyä talouden häiriöistä on parantunut edelliseen, vuonna 2014 tehtyyn testiin verrattuna. Pankkien pääomat ovat vahvistuneet, ja valtaosa niistä kestäisi testissä kuvitellun äärimmäisen epäsuotuisan taloustilanteen.

Stressitesti ei sinänsä tuonut yllätyksiä: Monte dei Paschi di Siena oli testin hännänhuippu. Testi kertoi, että pankki ei kestäisi esimerkiksi talouskasvun äkillistä hidastumista sekä osakekurssien ja kiinteistöjen hintojen jyrkkää laskua. Pitkään jatkuessaan vaikeat olot veisivät pankin maksukyvyttömäksi.

Monte dei Paschi ehti juuri ennen tulosten julkistamista kertoa pelastuspaketista, jossa se saa uutta pääomaa ja pääsee eroon liki 10 miljardin ongelmaluotoista. Tämä auttaa ainakin hetken, mutta pankkien ongelmat eivät Italiassa vielä ole ohi.

Jos Italiassa joudutaan pelastamaan pankkeja, sen pitäisi EU:n uusien sääntöjen mukaan johtaa sijoittajien ensisijaiseen vastuuseen. Italiassa pankeilla on poikkeuksellisen paljon yksityishenkilöitä omistajinaan, mikä tekee asiasta poliittisesti vaikean.

Testissä pankkeja ei edelliskerran tapaan jaettu hyväksyttyihin ja hylättyihin, mutta tuloksista näkee, että heikkoja pankkeja on myös ainakin Itävallassa, Espanjassa ja Irlannissa. Mukana olleet Suomessa toimivat pankit OP Ryhmä, Nordea ja Danske Bank selvisivät testistä hyvin.

Testi herättää myös kysymyksiä. Mukana oli nyt vain 51 pankkia eikä yhtään esimerkiksi Kreikasta ja Portugalista. Yleiskuva Euroopan pankkien tilanteesta voi näyttää liian ruusuiselta – etenkin, kun testi painottaa markkinahäiriöitä eikä niinkään esimerkiksi negatiivisten korkojen kaltaista tekijää, joka voi jatkua pitkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat