Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyystuen turvin opiskelua tulisi helpottaa

Osaamisen päivittäminen on aina parempi vaihtoehto kuin toimettomuus.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuore kansalaisaloite opiskelusta työttömyysetuuden turvin kuulostaa äkkiseltään hyvältä: jokainen työpaikkansa menettänyt saisi opiskella kahden vuoden ajan omaehtoisesti eli itse valitsemiaan opintoja menettämättä päivärahoja. Uutta olisi se, ettei te-toimiston virkailijan harkintaa tarvittaisi, vaan oma ilmoitus riittäisi. Ennallaan pysyisi velvollisuus suunnitella ja seurata opintojen etenemistä.

Uutena lisäehtona olisi se, että henkilöllä on kahdeksan vuotta työkokemusta kymmenen viime vuoden ajalta. Nokian ja Microsoftin luottamusmiesten aloite ei siten hyödyttäisi pitkäaikaistyöttömiä.

Vähintään 25-vuotiaat ovat voineet opiskella päätoimisesti työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen turvin vuodesta 2010 lähtien. Tuettu omaehtoinen opiskelu on houkutellut etenkin naisia ja ammatinvaihtajia. Kun vuonna 2011 tilaisuuteen oli tarttunut noin 15 000 opiskelijaa, viime vuonna heitä oli jo kaksinkertainen määrä.

Vaikka opintorupeamat ovat keskimäärin vain noin vuoden pituisia, työllistymisluvut ovat olleet niiden jälkeen hyviä.

Hakijan kannalta ongelma on se, että hän on te-toimiston virkailijan armoilla eikä saa itse harkita, mikä koulutus työllistäisi. Käytäntö on myös vaihdellut eri toimistoissa. Tämän aloite korjaisi.

Tilalle voisi tulla yhteiskunnan kannalta uusi ongelma, kun ”kaikki” lähtisivät opiskelemaan, mitä haluavat, vaikka sitä varten on niukempi opintotuki.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK esitti kesäkuussa, että työttömän oman aktiivisuuden kontrollia tulisi vähentää. Hänen pitäisi voida päivittää osaamistaan omien tarpeidensa ja halujensa mukaan ilman toimeentulon vaarantumista.

SAK:n mallissa kontrolli tapahtuisi niin, että opiskelija olisi samalla työmarkkinoiden käytettävissä. Töistä kieltäytyminen toisi siis rangaistuksen.

Tällöin opiskelija ei tosin voisi keskittyä opintoihin täysin rinnoin, eikä oppilaitoksissa katsottaisi hyvällä keskeyttämisiä. Silti uusia malleja työn ja opintojen sekä työttömyyden ja opintojen yhdistämiseksi tarvitaan. Osaamisen päivittäminen on aina parempi vaihtoehto kuin toimettomuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat