Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vientivalvonta vastaa myös uusiin uhkiin

Suomella on tänä vuonna Wassenaarin järjestelyn puheenjohtajana mahdollisuus vaikuttaa kansainvälisen aseviennin valvonnan strategisiin kysymyksiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Terrorismi, kyberrikollisuus, hybridiuhat ja muut perinteisten turvallisuusuhkien rinnalle nousseet teemat ovat haastaneet myös kansainväliset vientivalvontajärjestelyt, joiden tavoitteena on estää aseiden sekä siviili- ja sotilaallisiin tarkoituksiin soveltuvien kaksikäyttötuotteiden leviäminen. Nämä järjestelyt täydentävät kansainvälisiä asevalvontasopimuksia.

Tietyt asetyypit, materiaalit ja teknologiat voivat vääriin käsiin joutuessaan muodostaa uhan kansalliselle tai kansainväliselle turvallisuudelle.

Vientivalvonnan avulla pystytään vaikuttamaan myös ihmisoikeuksien toteutumiseen rajoittamalla tietyn tyyppisen teknologian saatavuutta. Vientivalvonnalla pyritään siis varmistamaan, ettei teknologiaa käytetä ihmisoikeuksia loukkaavalla tavalla.

Suomi toimii tänä vuonna ensimmäistä kertaa Wassenaarin järjestelyn (Wassenaar Arrangement) puheenjohtajana. Vuosi on erityisen kiinnostava, koska nyt arvioidaan perusteellisesti järjestelyn strategisia kysymyksiä, valvontaluetteloita, parhaita käytäntöjä ja työn tunnetuksi tekemistä myös järjestelyn ulkopuolisissa maissa.

Tavanomaisia aseita ja kaksikäyttötuotteita sekä -teknologiaa koskeva Wassenaarin järjestely perustettiin kylmän sodan jälkeen. Idän ja lännen vastakkainasettelun aikana aseiden, teknologian ja materiaalien vientivalvonnasta vastasi COCOM (Coordinating Committee on Multilateral Export Controls), joka valvoi alan kaupallisia toimia myös Suomessa. Kun COCOM korvattiin Wassenaarin järjestelyllä, Suomi kutsuttiin heti jäseneksi.

Järjestelyn perustamisesta on tänä vuonna kulunut kaksikymmentä vuotta. Järjestely on vähän tunnettu mutta pieni ja tehokas 41 maan muodostama toimija, jonka merkitys kasvaa koko ajan. Kaikki EU-maat Kyprosta lukuun ottamatta ovat Wassenaarin järjestelyn jäseniä.

Wassenaarin järjestelyn kautta sovittavat vientivalvontaa koskevat yleisperiaatteet perustuvat yhteiseen arvioon vallitsevista uhkista. Järjestely on kaiken aikaa muutoksessa siinä mielessä, että uudet uhat ja teknologiat edellyttävät jatkuvaa reagointia. Oleellista on valvonnan perustana olevien tuoteluetteloiden jatkuva päivittäminen ja luetteloihin liittyvä kansallinen toimeenpano.

Viime vuosina vientivalvontaa on lisätty ja tuoteluetteloita päivitetty muun muassa räjähteiden osalta. Biologisten aineiden suojaamiseen ja havaitsemiseen tarkoitettujen välineiden sekä taistelukypärien elektronisten laitteiden osalta on tarkistettu olemassa olevia rajoituksia. Helpotuksia on tehty eräitä työkoneita, tietokoneita, kuluttajateollisuudessa käytettäviä teknologioita, optisia peilejä sekä vedenalaisia kameroita koskeviin rajoituksiin.

Samalla kun kiinnitetään huomiota uuteen teknologiaan ja uusiin uhkiin, on tärkeää muistaa, ettei tavanomaisten aseiden vientivalvonnan merkitys ole vähentynyt.

Viime kuukausien ja vuosien tuhoisat, siviileihin kohdistuneet terrori-iskut on edelleen toteutettu tavanomaisin asein. Vientivalvontajärjestelyjen kytkökset myös muihin kansainvälisiin mekanismeihin, kuten kansainväliseen asekauppasopimukseen ATT:hen, nousevat tässä tärkeiksi.

Wassenaarin järjestely edistää alueellista ja kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta lisäämällä vientiin liittyvää läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta. Tietojen vaihto osapuolten kesken ja tiiviit suhteet muihin vientivalvontajärjestelyihin ovat tässä työssä tärkeitä elementtejä.

Suomi on ollut aktiivinen toimija Wassenaarin järjestelyssä sen perustamisesta lähtien, sillä maamme haluaa edistää kansainvälisen rauhan, turvallisuuden ja vakauden puolesta tehtävää työtä. Suomella on korkean teknologian maana myös keskeisiä kaupallisia etuja valvottavanaan.

Wassenaarin järjestelyn voi sanoa toimineen hyvin. Osapuolet ovat sitoutuneita siihen, mistä ne ovat sopineet. Koska kysymys on yhteisymmärrykseen perustuvasta järjestelystä, osallistujamaat joutuvat punnitsemaan myös kansallisia intressejään suhteessa kansainvälisiin turvallisuusuhkiin niin, ettei kuitenkaan estetä laillista kaupankäyntiä.

Anu Laamanen

Kirjoittaja on Suomen suurlähettiläs Itävallassa ja Wassenaarin yleiskokouksen vuoden 2016 puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat