Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmet vaalit iso pala ehdokkaalle

Puolueet marssittavat ykkösketjunsa maakuntavaaleihin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mikko Stig / Lehtikuva
Moni kansanedustaja istuu myös kotikuntansa valtuustossa. Nyt tarjolla olisi myös ehdokkuus maakuntavaaleissa.
Moni kansanedustaja istuu myös kotikuntansa valtuustossa. Nyt tarjolla olisi myös ehdokkuus maakuntavaaleissa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Tammikuussa 2018 presidentinvaalien yhteydessä pidettävät ensimmäiset maakuntavaalit ovat uusi haaste kansanedustajille, joilla on halu näkyä useissa vaaleissa. Suuri osa nykyisistä kansanedustajistahan istuu myös kotikuntansa valtuustossa.

Vuodesta 2021 lähtien maakuntavaalit on määrä pitää yhtä aikaa kuntavaalien kanssa.

Kansanedustajilla onkin nyt pohdinnan paikka, osallistuako jo ensi kevään kuntavaaleihin vai vasta myöhempiin maakuntavaaleihin – vai kenties molempiin tai ei kumpiinkaan. Juridista estettä molempiin vaaleihin osallistumiselle ei ole, eikä rajoituksiakaan ole näillä näkymin suunnitteilla, sillä vaalikelpoisuus on vahva perusoikeus.

Kokonaan toinen asia on, riittääkö aktiivisenkaan kansanedustajan aika hoitamaan kunnialla sekä kunnan että maakunnan asioita, vaikka varamiehetkin olisivat välillä käytössä.

Vasta osa kansanedustajista on ylipäänsä päättänyt, jättääkö kevään kuntavaalit väliin ja ryhtyykö sen sijaan tavoittelemaan paikkaa maakuntavaltuustossa.

Sanomalehti Keskisuomalaisen (1.8.) kyselyyn ehdolle asettumisesta vastasi 113 kansanedustajaa, joista 78 kertoi pyrkivänsä kotikuntansa valtuustoon keväällä 2017. Vastanneista 12 sanoi jättävänsä kuntavaalit väliin, mutta 23 ei ollut vielä päättänyt ehdokkuudestaan.

Maakuntiin kansanedustajia ja puolueita houkuttelee mahdollisuus laajempaan vallankäyttöön kuin kunnissa, kun käytännössä puolet kuntien budjetista siirtyy sosiaali- ja terveysuudistuksen seurauksena maakuntaan. Maakunnat saavat hoitaakseen joukon muitakin tehtäviä, joten kuntien tärkeimmiksi tehtäviksi jäävät koulutus ja kulttuuri.

Tosin maakuntien vallan laajuudesta ja itsehallinnon asteesta ollaan vielä monta mieltä. Esimerkiksi Suomen kuntaliitto, maakuntaliitot ja sairaanhoitopiirit totesivat yhteisessä kannanotossaan heinäkuussa, että lakiluonnosten perusteella maakuntien itsehallinto on jäämässä tuntuvasti kunnallista itsehallintoa heikommaksi. Valtioneuvostolle jäisi laajat oikeudet puuttua maakuntien päätöksentekoon.

Ainakaan aluksi maakunnilla ei olisi verotusoikeutta, joten ne olisivat täysin riippuvaisia valtionrahoituksesta. Myös taloudellinen liikkumavara olisi pieni kolmen miljardin säästötavoitteen takia. Kuntaliiton, maakuntaliittojen ja sairaanhoitopiirien mukaan valtio ohjaisi voimakkaasti maakuntien palvelujen järjestämistä ja tuotantoa, jolloin liikkumavaraa olisi varsin vähän.

Keskisuomalaisen kyselyssäkin osa kansanedustajista sanoo vielä katsovansa, miten maakuntien itsehallinnon uudistus etenee.

Ylen (29.7.) kyselyssä taas kansanedustaja Susanna Koski (kok) oli sitä mieltä, että kenenkään kansanedustajan ei edes pitäisi olla maakuntavaaleissa ehdolla. Koski pitää ristiriitaisena sitä, että kansanedustaja toimisi samanaikaisesti rahoituksen kerääjän, jakajan ja pyytäjän rooleissa.

Todennäköistä kuitenkin on, että vaalien lähestyessä puolueet marssittavat ykkösketjunsa keräämään ääniä ja valtaa maakuntavaaleihin. Myös ”kolmen tason” päättäjiä saataneen. Kokeneen poliitikon voi olla vaikeaa luopua kotikuntansa valtuustosta, mutta myös uudet ja isommat ympyrät houkuttelevat. Poliitikon luonteelle ei sovi jättää näkyvyyttä vaaleissa vain kilpaileville ehdokkaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat