Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleppon humanitaariseen kriisiin on puututtava

Aleppon itäosien kymmenientuhansien siviilien tilanne on karmea. Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet monille jo sietämättömiksi, lääkkeistä on pulaa, ja jatkuvien pommitusten vuoksi siviilejä kuolee koko ajan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Syyrialaisesta Aleppon kaupungista on tulossa humanitaarinen katastrofi, jonka sallimista kansainvälinen yhteisö saa hävetä vielä pitkään.

Kaupunki on ollut jaettuna Syyrian hallituksen hallinnassa oleviin länsiosiin ja kapinallisten hallitsemiin itäosiin kesästä 2012 lähtien. Tänä kesänä taistelut ovat voimistuneet. Heinäkuun alussa Syyrian armeija ja sitä tukevat joukot onnistuivat katkaisemaan päähuoltoreitin kapinallisten hallitsemille alueille.

Syyrian joukot ja niitä tukeva Venäjä ovat jatkaneet Aleppon kapinallisalueiden pommituksia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ne ovat käyttäneet kansainvälisten sopimusten kieltämiä rypälepommeja. Silminnäkijöiden mukaan Syyrian hallinnon helikopterit pudottavat yhä myös tuhoisia ja epätarkkoja tynnyripommeja siviilialueille. Pommitukset ovat tuhonneet useita sairaaloita.

Tilanne on Aleppon itäosissa yhä eläville jopa parillesadalletuhannelle siviilille karmea. Ruuan hinta on noussut monille sietämättömäksi, ja lääkkeistä on pulaa. Jatkuvien pommitusten vuoksi siviilejä kuolee koko ajan. YK on varoittanut elintarvikkeiden voivan loppua kokonaan, jos saarto jatkuu.

Venäjä on luvannut siviileille kulkureittejä ulos, mutta monet eivät luota heitä pommittaneisiin Syyriaan ja Venäjään.

Venäjän viime syyskuussa aloittama Syyrian ilmaoperaatio muutti sodan suuntaa, sillä sen ansiosta presidentti Bashar al-Assadin joukot ovat voineet edetä.

Assadille Aleppon valtaaminen olisi tärkeä pr-voitto. Ennen kuin Syyrian sota yli viisi vuotta sitten alkoi, Aleppo oli Syyrian suurin kaupunki ja talouskeskus.

Sunnuntaina kapinalliset aloittivat vastahyökkäyksen murtaakseen saarron. Tähän asti ääri-islamistiset kapinalliset ovat ampuneet holtittomasti ohjuksia hallituksen hallinnassa olevaan Länsi-Aleppoon, jossa ohjukset ovat surmanneet siviilejä.

Aleppo on sunnienemmistöinen, ja itäaleppolaisista monet todennäköisesti suhtautuvat myönteisesti islamisteihin. Valinnanvara tosin on voinut olla kapea.

Vaikka osa kapinallisryhmistä on terroristijärjestöjä, niiden hallitsemilla alueilla eläviin siviileihin pitää suhtautua siviileinä, joita sodan osapuolten on suojeltava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat