Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian EU-äänestys toi suomen kieleen uuden lainasanan – ”brexit” on napakka muttei aivan ongelmaton

Toisiinsa sulautettuja sanoja tuntuvat rakastavan etenkin englanninkieliset viihdelehdet.

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Uudet ilmiöt luovat tyypillisesti uusia sanoja.

Tähän mennessä yksikään EU-maa ei ole eronnut Euroopan unionista. Kun Britannian eroaikeet alkoivat voimistua, ilmiölle piti tietenkin saada nimi – syntyi brexit.

Maailman kielillä on paljon yhteisiä keinoja uusien sanojen luomiseksi vanhojen pohjalta. Yleisiä ovat yhdyssanat (kirja + kauppa > kirjakauppa) ja johdokset (kirja + sto > kirjasto).

Eräänlaisena välimuotona voi pitää sanoja, jotka syntyvät kahdesta ”sulautetusta” sanasta (englanniksi portmanteau). Tällöin toisesta sanasta katoaa usein osa: kun Britain ja exit lyötiin yhteen brexitiksi, maan nimestä jäi jäljelle vain alkukonsonantit.

Muita vastaavasti muodostettuja englannin sanoja ovat esimerkiksi pakkomielteisesti töitä paiskiva workaholic (work + alcoholic) ja pikkutuhmien tekstiviestien lähettely sexting (sex + texting).

Sulautettuja – ja usein aika hölmöjä – sanoja tuntuvat rakastavan etenkin englanninkieliset viihdelehdet: Brad Pittin ja Angelina Jolien suhteesta syntyi Brangelina, Ben Affleckin ja Jennifer Lopezin seurustelusta taas Bennifer.

Sen sijaan suomessa sulautus ei ole niin yleistä. Yksittäistapauksia on näkynyt, kuten innokasta neulomista kuvaava neuloosi (neuloa + neuroosi), mutta laajaan käyttöön ne päätyvät harvoin.

Sulautettuja sanoja on ilmaantunut myös lainasanoina kovin vähän. Ehkä tunnetuin on aamiaisen ja lounaan välimuoto brunssi, joka pohjautuu sanaan brunch (breakfast + lunch).

Brexit on läpäissyt suomalaisen median seulan luultavasti kahdesta syystä: englanninkieliset julkaisut ovat käyttäneet sitä tuhkatiheään, ja sana on kieltämättä mukavan lyhyt varsinkin otsikkokäytössä. EU-ero on yhtä napakka, mutta se ei kerro, mistä maasta on kyse.

Brexitin ohella käytössä on ollut Kreikkaan viittaava grexit. Lisäksi jotkut ovat jo puhuneet Suomea koskevasta fixitistä.

On helppo ymmärtää, että moni myös vieroksuu brexitiä. Se sisältää kotoperäisiin sanoihin kuulumattomia kirjaimia, ja alkukirjaimen kokokin on ehtinyt herättää hämmennystä. Kielitoimisto suosittaa ensisijaisesti brexitiä muttei pidä virheenä erisnimistä Brexitiäkään.

Vaikka brexit on lopulta sanana melko harmiton, olemme nopeasti suossa, jos uutiset alkavat vilistä dexitejä, plexitejä, spexitejä ja svexitejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat