Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvallisuuspolitiikassa Tanska haluaa olla pieni suuri maa

Tanska pitää profiiliaan korkeana ja suhteita Yhdysvaltoihin lämpiminä singahtamalla mukaan sotilaallisiin operaatioihin aina, kun pyydetään.

Pääkirjoitus
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

”Sammal, puunkuori ja elävät muurahaiset ovat jo tuttuja uudessa pohjoismaisessa keittiössä. Mutta ehkä sinä voisit auttaa ramman ankan reseptissä”, sanaili Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen Yhdysvaltojen väistyvälle presidentille Barack Obamalle Pohjoismaiden johtajien keväisellä Yhdysvaltojen-vierailulla.

Niin hulvatonta läppää voi heittää vain, jos välit ovat läheiset.

Puhe oli yhtä aikaa Tanskan brändäystä ja turvallisuuspolitiikkaa. Løkke Rasmussenin vitsailu vei perille viestin rennosta, pienestä maasta, jolla on itsetuntoa olla pokkuroimatta isompiaan.

Yhdysvallat on Tanskan tärkein turvallisuuspoliittinen liittolainen. Puhe korosti maiden tiivistä yhteyttä.

Siinä missä Suomi ja Ruotsi pähkäilevät Nato-suhdettaan, Tanskan turvallisuus- ja puolustuspoliittinen linja on kirkas ja yksiselitteinen. Tanska on vuonna 1949 perustetun Pohjois-Atlantin puolustusliiton perustajajäsen. Innokas transatlanttisuus on ollut sen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan johtotähti jo yli puoli vuosisataa. Tanska ei ole juuri kiinnostunut pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä, ja sillä on oikeus olla osallistumatta EU:n puolustusyhteistyöhön.

Pieni Tanska pitää profiiliaan korkeana ja suhteita Yhdysvaltoihin lämpiminä singahtamalla mukaan sotilaallisiin operaatioihin aina, kun pyydetään. Aiemmin tällä vuosituhannella Tanska on sotinut Yhdysvaltojen rinnalla Irakissa ja Afganistanissa, ja nyt se on mukana Syyriassa ja Irakissa.

Aktiivisuudellaan Tanska pyrkii myös kompensoimaan puolustusmäärärahojensa pienuutta. Muiden Euroopan maiden tapaan Tanska on leikannut puolustusbudjettiaan finanssikriisin jälkeen. Ensi vuonna sorvataan puolustusbudjetti vuosille 2018–2022, ja siihen pääministeri on lupaillut jo kasvua.

Naton tavoite on saada jäsenmaidensa puolustusmäärärahojen osuus kahteen prosenttiin maiden budjetista. Tanskassa puolustukseen on osoitettu 1,2 prosenttia budjetista.

Kahteen prosenttiin osuus ei ole nousemassa, vaikka Tanska päättikin keväällä ostaa 27 uutta hävittäjää. 2,7 miljardin euron kauppa on yksi maan historian suurimmista yksittäisistä julkisista investoinneista. Hävittäjäksi valikoitui yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35.

Hävittäjähankinta kertoo, että Tanskakin on varpaillaan Euroopan muuttuneen turvallisuustilanteen takia. Venäjä mietityttää, vaikkei se olekaan Tanskalle samanlainen hallitseva mörkö kuin Suomelle.

”Uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa meidän täytyy hankkia lisää voimaa. Tanskalaisten arvojen puolustamisessa ei ole kyse vain alueellisesta puolustamisesta – – siksi meillä täytyy olla vastedeskin puolustus, joka suuntautuu kansainvälisesti”, pääministeri Løkke Rasmussen linjasi heinäkuun alussa Naton huippukokouksessa Varsovassa.

Løkke Rasmussenin mukaan Itämeri on Tanskan takapiha. Siksikin Tanska on suhteessa kokoonsa näyttävästi mukana Naton uusissa Baltian-vahvistuksissa. Se lähettää Viroon jopa 200 sotilasta. Operaation tavoitteena on osoittaa Venäjälle, että Nato huolehtii omistaan.

Silti Venäjä ei taida olla Tanskan suurin pelko. Tanskalaispoliitikot, sotilaat ja virkamiehet luultavasti näkevät painajaisia siitä, että Donald Trumpista tulee Yhdysvaltojen presidentti. Se on toki koko Euroopan ja maailman huoli, mutta Tanskalle se tarkoittaisi suhteiden vaikeutumista pitkäaikaiseen luotettuun lähiliittolaiseen.

Mutta mitä Yhdysvallat hyötyy Tanskasta? Pienestä maasta on Yhdysvalloille imagohyötyä. Tanska rakentaa pitkäjänteisesti profiilia oikeudenmukaisena demokratiana ja epävakaiden maiden auttajana. Aktiivinen toiminta lujittaa Tanskan mainetta skandinaavisena mallimaana. Se on tärkeää Yhdysvalloille ja Natolle nyt, kun demokratia on vaakalaudalla useissa Nato-maissa.

Tanskan entinen pääministeri Anders Fogh Rasmussen siirtyi Naton pääsihteeriksi vuonna 2009. Vuonna 2014 hän antoi kapulan Norjan entiselle pääministerille Jens Stoltenbergille.

Pienten pohjoisten mallidemokratioiden edustajien nostaminen puolustusliiton johtoon ei ole sattumaa. Se kertoo, että Nato haluaa esiintyä länsimaisen demokratian oikeamielisenä esitaistelijana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat