Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskunnan ilmapiiri lapsimyönteisemmäksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomat kirjoittaa, että alhainen syntyvyys uhkaa pitkällä aikavälillä yhteiskunnan toimintakykyä.

”Syntyvyys vähenee Suomessa nykyisin ennätysvauhtia. Suomessa syntyi alkuvuonna yhteensä noin 26 500 lasta, joka on itsenäisyyden ajan pienin lukema.”

”Selitykseksi ei riitä taantuma, sillä syntyvyys on jatkunut jo pitkään vaisuna. Nousukausi toisi tosin mukanaan tarvittavaa tulevaisuudenuskoa. Valtiot kaipaavat väestörakenteensa huoltosuhteen oikaisemiseksi lisää nuorta polvea.”

”Lapsiperheiden taloudellinen tilanne vaikuttaa pariskuntien ratkaisuihin, mutta vauvapäätökset ovat paljon monisyisempiä.”

”On kysymys myös vakiintumisen pitkittymisestä, oikean kumppanin löytämisestä, vapaudenhalusta, parisuhteesta, elämänarvoista, maailmankuvasta, rakkaudesta, onnesta, vauvakuumeesta sekä perheen ja työelämän yhdistämisestä.”

”Pelkkiä perhe-etuuksia lupaamalla harva intoutuu lapsentekoon, mutta nekin käyvät kannustimesta. Avainrooleissa, joihin kunnat voivat vaikuttaa, ovat työpaikat ja hyvän työllisyyden myötä asunnot ja palvelut päivähoidosta alkaen.”

”Päätöksissä pitäisi punnita aina myös perhepoliittinen ulottuvuus. Yhteiskunnallinen ilmapiiri on saatava lapsimyönteisemmäksi.”

Etelä-Suomen Sanomien mukaan päivähoito astui 20 vuotta taaksepäin uuden varhaiskasvatuslain tultua voimaan maanantaina.

”Kun Sipilän hallitus päätti rajata päivähoito-oikeutta, se ei tehnyt sitä ensisijaisesti perhepoliittisista lähtökohdista, vaan osana mittavaa säästöpakettiaan, jolla se tähtää julkisen talouden velkaantumisen taittamiseen.”

”Lasten päivähoito on perheille tärkeä peruspalvelu, joten ei ollut yllättävää, että lakimuutos nostatti jo säätämisvaiheessaan voimakasta arvostelua.”

”Päivähoitopalvelujen tietoista heikentämistä on mahdotonta puolustella muilla kuin korkeintaan taloudellisilla näkökohdilla: rahojen käydessä vähiin on joistain palveluista pakko tinkiä. Silloin saa väistyä jopa periaate, jonka mukaan lapsilta ja nuorilta leikkaaminen on säästämistä tulevaisuutemme kustannuksella.”

”Päivähoitopalvelujen heikentäminen on varsinkin poliittisessa oppositiossa leimattu räikeimmäksi esimerkiksi hallituksen perhepolitiikan täydellisestä epäonnistumisesta. Tästä jotkut ovat löytäneet syyn myös viime viikolla julki tulleisiin tietoihin, joiden mukaan maassamme syntyi alkuvuodesta ennätyksellisen vähän lapsia.”

”Tosin nyt on menossa jo kuudes peräkkäinen vuosi, kun syntyneiden lasten määrä laski, joten jos syitä ruvetaan hakemaan hallituspolitiikasta, vastuutaan eivät voi välttää myöskään nykyiset oppositiopuolueet.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat