Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voittaa vaalit Clinton tai Trump, Suomen turvallisuuspoliittinen asema muuttuu

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputuloksella on tavallista suurempi merkitys Suomelle.

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Markus Jokela
Kuva: Markus Jokela

Yhdysvalloissa käydään parhaillaan presidentinvaalitaistelua, jossa Venäjä on pitkästä aikaa keskeisessä roolissa.

Se on poikkeuksellista. Vuosia Washingtonin ulkopoliittinen eliitti on keskittynyt pääasiassa Kiinaan ja Kaukoitään sekä Lähi-itään. Ennen kuin Venäjä alkoi pommittaa Syyriaa viime syksynä, maasta puhuivat Washingtonissa etupäässä jo eläköityneet kylmän sodan veteraanit.

Samalla Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputuloksella on tavallista suurempi merkitys Suomelle. Voittaa vaalit sitten demokraattien ehdokas Hillary Clinton tai republikaanien Donald Trump, Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne todennäköisesti muuttuu.

Trumpin puheet ovat nyt alkaneet ärsyttää jo monia republikaanejakin, mutta voi hän yhä tulla valituksi.

Vaikka Trumpin ulkopolitiikkaa käsittelevät lausunnot ovat olleet sekavia, hän näyttää kuitenkin johdonmukaisesti suhtautuvan epäilevästi Yhdysvaltain läsnäoloon Euroopassa. Hän on muun muassa sanonut, ettei Yhdysvallat välttämättä puolusta Nato-liittolaisiaan.

Jos Yhdysvallat oikeasti alkaisi vetäytyä Euroopasta, sillä olisi valtava vaikutus koko maanosaan. Myös Suomeen, jonka turvallisuuspolitiikan yksi kulmakivi on Yhdysvaltain läsnäolo Euroopassa.

Jos Trump vaikuttaa suhtautuvan nyky-Venäjään pehmeästi, Clintonin voitto tarkoittaisi, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit olisivat julkisia vihamiehiä.

Clinton epäilee, että Venäjä teki taannoisen tietomurron, jonka seurauksena paljastussivusto Wikileaks julkaisi demokraattinen puoluekomitean johdon sähköposteja.

Venäjä tai sen johtoa lähellä olevat tahot saattavat olla tietomurron takana. Poliittisten seurausten kannalta sillä ei oikeastaan ole enää merkitystä. Clinton epäilee Venäjän presidentin Vladimir Putinin haluavan estää hänen valintansa.

Putin ei suhtaudu Clintoniin yhtään sen lämpimämmin. Kun duumanvaalien vilpistä alkaneet mielenosoitukset laajenivat Moskovassa joulukuussa 2011, Putin syytti niistä Yhdysvaltain silloista ulkoministeriä Clintonia. Putinhan näyttää yleisemminkin epäilevän, että länsi yrittää kaataa hänet, ja laskevan Clintonin ryhmään, joka haluaa vaihtaa eri maiden vallasväkiä mieleisikseen.

Suomella on tekemistä ajaa virallista linjaansa eli aktiivista vakauspolitiikkaa, jos Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit pitävät toisiaan henkilökohtaisina vihollisina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat