Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aukioloaikojen vapautus vei pienmyymälöiden valtin

Yrittäjien heikentynyt tilanne ei johdu yksin aukioloista, vaan myös siitä, että suomalaisten pieni ostovoiman kasvu ei päädy kotimaisen erikoiskaupan kassaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaupat ovat saaneet vuodenvaihteesta asti olla auki vapaasti, kun niiden aukioloja säädellyt liikeaikalaki kumottiin. Vapaa aukiolo on yksi esimerkki pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen sääntelyn purkuun liittyvistä toimista.

Vanhat aukiolosäännökset vaihtelivat liikkeen koon ja myytävien tuotteiden mukaan, ja ne suosivat kaupan pienempiä yksiköitä ja kioskeja.

Nyt asetelma on kääntynyt selvästi toisin päin, kertovat Kaupan liiton tilastot.

Päivittäistavarakauppojen ja tavaratalojen liikevaihto on alkuvuonna kasvanut selvästi – niin euroilla kuin määrillä mitaten. Tavarataloihin lasketaan tilastoissa mukaan myös suuret hypermarketit.

Kyse ei ole hintojen noususta, sillä kuluttajahintaindeksikin kertoo todeksi arkihavainnon eli ruuan halpenemisen viime kuukausina.

Suuret kaupan yksiköt ovat kasvattaneet myyntiään ja pienet, usein yrittäjävetoiset kaupat, ovat menettäneet. Päivittäistavarakauppa ry kertoi aiemmin kesällä, että alle 400 neliön valintamyymälöiden ja alle 100 neliön pienmyymälöiden myynti on laskenut jyrkästi tänä vuonna.

Aukioloaikojen vapautus on johtanut siihen mitä kaupat lupailivat etukäteen: palkkatöitä on entistä enemmän. Kaupan palkattujen työntekijöiden määrä on lisääntynyt noin 2 500:lla alkuvuonna, ja myös työtuntien määrässä on selvä hyppäys. Alan ammattiliiton Pamin tarkkailema työtuntien määrä palkansaajaa kohti on sekin kasvanut pari prosenttia.

Sen kääntöpuolena kaupan ala työllistää nyt aiempaa vähemmän yrittäjiä ja yrityksessä töissä olevia perheenjäseniä.

Yrittäjien heikentynyt tilanne ei johdu yksin aukioloista, vaan myös siitä, että suomalaisten pieni ostovoiman kasvu ei päädy kotimaisen erikoiskaupan kassaan. Esimerkiksi vaate-, rauta- ja kirjakaupoilla liikevaihto laskee. Se koskettaa erityisesti yrittäjäkauppiaita.

Kaupassa on nyt selvästi kaksijakoinen tilanne, mutta kokonaisuutena aukioloaikojen vapautus on ollut sille piristysruiske. Tyytyväisin on kuluttaja. Entistä laajemmat aukiolot ovat suosiostaan päätellen täyttäneet selvän tarpeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat