Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jakelun voi turvata monin tavoin

Postinjakelun harventaminen olisi helppo tapa selvitä muutoksesta. Direktiivi haluaa kuitenkin suojella heikommassa asemassa olevia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Velvoite jakaa kirjeposti viitenä päivänä viikossa on tarkoitettu turvaamaan palvelut myös haja-asutusalueilla. Kaikkia keinoja palvelutason säilyttämiseen ei ole vielä käytetty.
Velvoite jakaa kirjeposti viitenä päivänä viikossa on tarkoitettu turvaamaan palvelut myös haja-asutusalueilla. Kaikkia keinoja palvelutason säilyttämiseen ei ole vielä käytetty. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Havainnot omasta arjesta auttavat, jos haluaa ymmärtää Suomen postinjakelun meneillään olevaa murrosta. Postiluukun tai -laatikon kautta kulkee koko ajan vähemmän perinteistä kirjepostia. Laskut muuttuvat kovaa vauhtia sähköiseen muotoon, ja jos julkishallinnon tietojärjestelmät kehittyvät suunnitelmien mukaan, viranomaisilta tulevan postin määrä vähenee jo lähivuosina jyrkästi.

Yksittäisen ihmisen näkökulmasta kehitys on pääosin myönteinen. Omien raha-asioiden hoito ja muu asiointi muuttuu helpommaksi ja nopeammaksi. Laskut muistaa hoitaa ajallaan, inhimillisten virheiden mahdollisuus vähenee, ja sähköinen arkisto syntyy usein jonnekin kuin itsestään.

Vähän isompaa kuvaa katsoen kolikolla on kuitenkin myös toinen puolensa. Kun jaettavan määrä vähenee, kustannukset eivät vähene samassa suhteessa. Se rasittaa postinjakelusta huolehtivan valtionyhtiö Postin tulosta.

Jos katsoo Postin alkuvuoden tulosta, huoli vaikuttaa liioitellulta. Konsernin tuloksesta ylivoimainen enemmistö syntyi yhä postipalveluista. Sen sijaan esimerkiksi tulevaisuuden toivoina pidetyt paketti- ja logistiikkapalvelut sekä Itella Venäjä olivat pakkasen puolella.

Postipalvelujen tulos on pysynyt hyvänä rankkojen saneerausten avulla. Jossain vaiheessa lisäsaneerausten teko vaikeutuu, koska toimintaa rajoittaa laissa säädetty yleispalveluvelvoite, joka pakottaa jakamaan kirjeet ja pienet postimerkkipaketit viitenä päivänä viikossa.

Siksi Posti haluaisi keventää velvoitettaan kolmeen päivään viikossa. Liikenne- ja viestintäministeriö lähetti tällä viikolla asiaa käsittelevän muistion lausuntokierrokselle. Jos aikataulu pitää, hallitus antaisi esityksensä jo tämän vuoden syksyllä.

Postin liiketoiminnan helpottaminen lain velvoitteita keventämällä olisi monen päättäjän kannalta pienimmän riesan tie ulos tilanteesta. Lasketaan rimaa, niin se on helpompi ylittää.

EU-lainsäädäntöä ja kansainvälisiä esimerkkejä katsomalla olisi kuitenkin mahdollista päätyä myös toisenlaisiin ratkaisuihin. EU:n postidirektiivi lähtee nimenomaan siitä ajatuksesta, että yleispalveluvelvoite koskee vähintään viittä päivää viikossa. Se on ymmärrettävää, sillä lainsäädännön pitääkin suojella niitä, jotka muuten jäisivät tuloslaskelmien jalkoihin. Direktiivin mukaan viisipäiväisestä jakelun vaatimuksesta voisi poiketa alaspäin vain poikkeuksellisten tilanteiden tai maantieteellisten olosuhteiden perusteella.

Kustannukset jakelusta ovat suurimmat haja-asutusalueilla, mutta siellä myös väestö on vanhempaa ja riippuvuus vähäisistä palveluista suurempi. Siksi yritysjohtajien, virkamiesten ja poliitikkojen pitäisi pohtia, miten jakelutaso pystyttäisiin pitämään nykyisellään. Jos siihen tarvitaan ruohonleikkuuta, niin hyvä niin, mutta muitakin mahdollisuuksia on. Esimerkiksi lääkkeiden jakelu tai perusjakelun ja lehtijakelun yhdistäminen ovat mahdollisia vaihtoehtoja.

Uudessa-Seelannissa, joka muistuttaa maantieteellisesti Suomea, viisipäiväinen jakelu maaseudulla on hoidettu ostamalla jakelupalveluita ulkopuolisilta palveluntarjoajilta, jopa yksityisiltä postinjakajilta. Malli voisi toimia hyvin myös Suomessa.

Ja jos yleispalveluvelvoitteen hoitamisesta tulee Postille kohtuuton taakka, lainsäädännöstä löytyy vaihtoehto, jossa toimintaa tuetaan valtiolta ja muilta postiyrityksiltä kerättävillä rahoilla. Sinne asti eteneminen kertoisi kuitenkin, että muiden vaihtoehtojen etsimiseen ei ole ollut halua tai kykyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat