Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki menestyy vain jos se sallii

Salliva lupapolitiikka pitää Helsingin elinvoimaisena.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Terhi Ylimäinen
Weekend Festival keräsi runsaasti osallistujia Helsingin Kyläsaareen vuonna 2015.
Weekend Festival keräsi runsaasti osallistujia Helsingin Kyläsaareen vuonna 2015. Kuva: Terhi Ylimäinen

Helsingissä järjestetään perjantaina ja lauantaina suuri elektronisen musiikin tapahtuma Weekend Festival. Kyläsaareen odotetaan saapuvaksi noin 60 000 festivaalivierasta. Liput oli viikolla myyty lähes loppuun. Tapahtuma on kaupallinen menestys, mikäli järjestäjän budjettipäällikkö on ynnännyt tulot ja menot oikein.

Teollisuus ei Helsingissä kehity eikä kasva. Pääkaupungin elinkeinoelämän menestys perustuu palveluyritysten menestykseen. Weekend Festivalin taustalla oleva RL Concerts on tällainen yritys. Festivaali tuo taloudellista hyötyä paitsi järjestäjälle myös esimerkiksi lukuisille matkailu-, majoitus- ja ravitsemusalan yrityksille.

Tapahtumien on laskettu jättävän Helsinkiin vuosittain taloudellista hyötyä ja hyvinvointia kymmenien miljoonien eurojen arvosta. Helsingin kaupungin on siksi syytä pitää huolta, että se palvelee tapahtumapalveluyrityksiä parhaalla mahdollisella tavalla. Silloin Helsinki voi pysyä kiinnostavana niin ihmisille kuin palveluyrittäjillekin.

Aiempina vuosina Helsingin kaupungin ympäristöviranomaiset ovat vastaanottaneet helsinkiläisiltä valituksia Weekend Festivalin aiheuttamasta melusta. Päätöksenteko ei kuitenkaan voi perustua pelkästään valituksiin, vaan kaupungin on ynnättävä plussat ja miinukset. Virkamiesten on punnittava, mitkä ovat tapahtuman aiheuttamat hyödyt ja mitkä ovat haitat.

Kaupungin hallintokoneistossa on pitkään vallinnut käytäntö, että kiitoksia ei kirjata vaan vain valitukset. Virkakoneiston on omaksuttava yrittäjämyönteisempi asenne. Kaupungin elävyyden ja elinkeinoelämän menestyksen avainsana on sallivuus. Yrittäjien ja palveluiden ollessa kyseessä lähtökohtana tulee hyvin usein olla pienyrittäjien tukeminen kaikin keinoin.

Suurten organisaatioiden kuten Helsingin taipumuksena on kehittää itselleen haarniskoita, panssareita, rautaportteja, muureja, linnantorneja, pimeitä käytäviä ja vielä vallihauta ympärilleen niin, että pienet palveluyrittäjät heittävät usein hanskat tiskiin ennen kuin ovat päässeet alkua pidemmälle.

Yksi tällainen yrittämistä tukahduttava ilmentymä ovat lupaprosessit. Helsinki on pyrkinyt järkeistämään ja yksinkertaistamaan esimerkiksi tapahtuman järjestäjien palvelua niin, ettei näiden tarvitsisi juosta kymmenellä tai kahdellakymmenellä luukulla anomassa lupaa harjoittaa elinkeinoaan ja elävöittää kaupunkia.

Paljon myönteistä on tällä saralla jo viime vuosina tapahtunut. Mutta Helsingin pitää vielä tehdä töitä lupaprosessien helpottamiseksi ja jouduttamiseksi – vaikkapa ihan vain Juha Sipilän (kesk) hallituksen sääntelyn purkamisvaateen hengessä.

Helsinkiläinen saunayrittäjä purkautui vastikään sosiaalisessa mediassa syyttäen Etelä-Suomen aluehallintovirastoa (avi) epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Yrittäjän mukaan avi oli päättänyt hänen ravintolansa terassin aukioloajasta epäedulliseen suuntaan. Viraston virkamies kuittasi syytöksen melkeinpä leukaillen, että lupa voisi tulla helpommin, jos sitä anottaisiin. Haku ei todellisuudessa edes kuulunut saunayrittäjälle vaan tiloissa toimivalle ravintoloitsijalle.

Irvailu ei kuitenkaan ole rakentavaa. Lupia pitää yhä anoa niin monelta luukulta, että yritteliäämpikin ihminen sekoaa. Ja tapahtuu sitä paremmissakin piireissä. Helsingin kaupunginhallitus ajoi taannoin Helsinkiin ravintolaterassien nykyistä pidempää ilta-aukioloa. Äkkiä kuitenkin huomattiin, ettei asia olekaan Helsingin itse päätettävissä. Pääkaupungin terassiaukioloista päätetään avissa Hämeenlinnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat