Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksy tuo peruskouluun kieliloikan ja yhteistyötä

Aineiden tuntimääriin tuli muutoksia ja siirtymiä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänä syksynä käyttöön otettavat uudet opetussuunnitelmat ja tuntijako eivät tuo peruskouluun uusia oppiaineita, vaikka esimerkiksi etiikkaa ja draamaa ehdittiin uudistuksen valmisteluvaiheessa muutama vuosi sitten esittää.

Aineiden tuntimääriin tuli muutoksia ja siirtymiä. Esimerkiksi uskonto menetti tunteja ja yhteiskuntaoppi sai niitä lisää. Pakollinen ruotsi alkaa vastedes jo kuudennella eikä seitsemännellä luokalla.

Myös opetuksen menetelmiin ja sisältöihin on luvassa uusia tuulia. Paljon puhutun digiloikan lisäksi kouluun perätään nyt kieliloikkaa.

Se tarkoittaa entistä kielitietoisempaa opetusta, joka ei saa jäädä vain äidinkielen opettajien tehtäväksi vaan vaatii eri tiedonalojen tiivistä yhteistyötä. Luokkahuoneen vuorovaikutuskin tulisi saada kukoistamaan.

Opetussuunnitelman perusteissa puhutaan paljon myös laaja-alaisesta osaamisesta. Opetusta tulisi eheyttää eli toteuttaa se useiden oppiaineiden ”monialaisina oppimiskokonaisuuksina”.

Opetushallituksen paksun, yli 500-sivuisen perustepumaskan kieli on niin koukeroista, että se saa toivomaan kieliloikkaa myös hallintokäsitteistöön.

Toki esimerkeissä monialaisista oppimiskokonaisuuksista luetellaan entuudestaankin tuttuja kouluopetuksen virkistäjiä, kuten teemapäivät, opintokäynnit ja leirikoulut.

Paikallisesti päätettäväksi jää, minkä ilmiön tai tapahtuman yhteyteen oppimista sovitetaan. Lahdessa se voisi olla vaikka ensi vuoden MM-hiihdot.

Asiantuntijoiden mukaan tärkeää olisi päästää myös oppilaat osallistumaan teemojen ideointiin. Yhteiset jaksot eivät saisi olla mitään ylimääräisiä tai opetuksen sisältötavoitteista irrallisia osioita.

Ilmiöpohjaisesta opetuksesta ehdittiin välillä intoilla niin, että ulkomailla jopa uutisoitiin Suomen ensimmäisenä maana luopuvan tykkänään oppiaineista.

Mutta siitä ei ole lähestulkoonkaan kyse myöskään lukiossa, johon uutena tulevat teemaopinnot. Niitä on tarjolla kolme kurssia. Peruskoulussa tavoitteena on, että lukuvuodessa olisi vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat