Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Kelan pääjohtaja on aina keskustalainen?

Kyse on yli satavuotisesta tais­telusta viljelijäväestön ja palkansaajien etujen välillä.

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tein keväällä jutun (HS 8.5.) japanilaisesta Yuriko Shibayamasta, joka fanittaa Pekka Kuusta, tuota suomalaisen sosiaalipolitiikan legendaa. Nykyisin Suomessa asuva Shibayama teki Kuusesta aikoinaan gradunsa Wasedan yliopistossa Tokiossa.

Haastattelussa Shibayama kertoi, että hän haaveilee tekevänsä vielä joskus väitöskirjan. Aiheena voisi olla Kansaneläkelaitos eli Kela. Shibayama valitteli, ettei hän töiden takia vain oikein ehdi ryhtyä tekemään tutkimusta.

Muutama viikko sitten Shibayama kuitenkin otti yhteyttä. Hän kysyi, mistä johtuu, että Kelan pääjohtaja on aina keskustalainen.

Hmm, totta, niinhän se tuppaa aina olemaan.

V. J. Sukselainen johti Kelaa vuosina 1954–1971. Sukselainen toimi myös muun muassa maalaisliiton puheenjohtajana ja pääministerinä.

Häntä seurasivat Kelan pääjohtajina Jaakko Pajula (kesk), Pekka Tuomisto (kesk), Jorma Huuhtanen (kesk) ja Liisa Hyssälä (kesk).

Kelassa on ollut keskustalainen pääjohtaja siis jo 62 vuotta.

Yritin selittää Shibayamalle jotain maan tavasta, ikiaikaisista poliittisista läänityksistä ja keskustan perusturva-ajattelusta.

”Ymmärrän”, hän sanoi. Vaikka eihän sitä kukaan voi ymmärtää.

Kelan nykyinen pääjohtaja Liisa Hyssälä nimitettiin tehtäväänsä vuonna 2010. Hyssälä täyttää joulukuussa 68 vuotta, joten hän joutuu väistymään tehtävästään. Paikka tulee hakuun lähiviikkoina.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä julisti syksyllä 2013 oppositiojohtajana, että poliittiset virkanimitykset eivät ole tätä päivää.

”Sulle–mulle-politiikan aika on yksinkertaisesti ohi”, Sipilä kirjoitti. Hänen mukaansa poliittinen kanta ei saa olla nimityksen este, mutta ei myöskään peruste.

Silti seuraavankin Kelan pääjohtajan nimen perässä lukee: (kesk).

Kelan pääjohtajan nimitys on keskustalle aivan liian tärkeä, jotta sen kohdalla Sipilä voisi yrittää esittää olevansa uuden ajan poliittinen johtaja. Kelassa mennään niin syvälle keskustalaisuuden ideologisiin ytimiin.

Kyse on yli satavuotisesta taistelusta viljelijäväestön ja palkansaajien etujen välillä.

Sairausvakuutusjärjestelmän luomisesta ryhdyttiin keskustelemaan jo 1900-luvun alussa. Alusta lähtien kiistaa oli siitä, olisiko kyseessä palkkatyöläisille tarkoitettu työväen vakuutus vai koko väestön kattava kansanvakuutus. Sdp ajoi ensin mainittua, keskustan edeltäjä maalaisliitto jälkimmäistä.

Väinö Tannerin (sd) vähemmistöhallitus teki vuonna 1927 esityksen työntekijöiden sairausvakuutuksesta. Vakuutusmaksusta työntekijä olisi maksanut toisen puolen ja työnantaja toisen. Maalaisliitto vastusti esitystä, sillä suurin osa maataloustyöväestöstä olisi jäänyt järjestelmän ulkopuolelle.

Eduskunnan silloisen määrävähemmistösäädöksen avulla maalaisliitto onnistui äänestämään lain lepäämään yli vaalien. Seuraava eduskunta ei sitä hyväksynyt.

Maalaisliiton vaihtoehto oli pakollinen vanhuus- ja työkyvyttömyysvakuutus kaikille kansalaisille. Se voitti väännön. Punamultayhteistyön käynnistyessä vuonna 1937 hyväksyttiin kansaneläkelaki ja perustettiin Kansaneläkelaitos Kela.

Sairausvakuutus tuli voimaan vasta vuonna 1964. Maalaisliiton ajamana sekin tuli Kelan hoidettavaksi. Samoihin aikoihin luotiin kansaneläkkeen rinnalle demareiden lemmikki, ansiosidonnainen työeläkejärjestelmä.

Keskustan ja Sdp:n vääntö perusturvan ja ansioturvan välillä on jatkunut vuosikymmenestä toiseen. 1990-luvun lamavuosina Esko Ahon (kesk) hallitus piti huolta perusturvasta ja leikkasi ansiosidonnaisia etuuksia. Sitä seurannut Paavo Lipposen (sd) hallitus leikkasi puolestaan perusturvaa.

Keskustan perusturva-ajattelu lähtee viljelijäväestön etujen puolustamisesta. Vaikka Suomi ei ole enää ikuisuuksiin ollut agraariyhteiskunta, keskustan linja on edelleen sama kuin sata vuotta sitten: vähän mutta kaikille.

Tätä samaa linjaa edustaa nykyisin keskustan ajama perustulo.

Juha Sipilän hallitus tekee ensi vuonna perustulokokeilun. Kokeilun toteuttamisesta vastaa Kela.

Vaikka hakuaika Kelan uudeksi pääjohtajaksi ei ole edes alkanut, lopputulos taitaa olla selvä.

Keskustalähteet arvioivat aiemmin, että kesk-lyhenteen edessä oleva nimi olisi Maria Kaisa Aula. Aula kuitenkin kertoi myöhemmin, ettei hae virkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat