Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump, brexit, Turkki – olut maistuu edelleen samalta

Murehtiminen on hyödyllistä ja viisastakin, mutta huolettomuus on välttämätöntä.

Pääkirjoitus
 
Jaakko Kangasluoma Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Olin lomalla mutta maailma ei ollut. Kesä toi brexitin sumun, Donald Trumpin hämmentävän maailman ja Turkin luisun pimeyteen. Se toi murhaavien mielipuolien uuden esiinmarssin.

Poikkeuksellinen uutisvyöry on syöttänyt virtaa vuosia jatkuneeseen keskusteluun ajasta, jota elämme. Sille on etsitty nimeä. On mietitty, mistä se alkoi, ja pelätty, mihin se päättyy. On voimistuva yhteisymmärrys, että paljon on toisin.

Niin on – mutta paljon enemmän on ennallaan.

Suomalainen maalaistie keskikesän illassa on paras paikka maailmassa. Se on ilmaan kuiskattu oikeus ajaa yksityisautoa vailla päämäärää ja kuunnella typerää musiikkia tärykalvovaurion uhalla. Se on parasta terapiaa kaikkeen – aivan niin kuin ennen.

Olut on hyvää kaikenlaisena. Se on hyvää tummana, vaaleana, ystävän tarjoamana ja hellepäivän pieksemänä. Se on hyvää ensimmäisenä ja parasta toisena – aivan niin kuin ennen.

Kesän täyttämän leikkipuiston äänimaisemasta tavoittaa suurimman osan ihmislajin tunteista. Siellä ovat ilo, suru, pelko ja se, että vaippa on liian täynnä. Siellä ovat voitonriemu, hämmennys ja rakkaus – aivan niin kuin ennen.

Juokseminen on tarpeellista. Se muuttaa vanhan maiseman uudeksi, auttaa ehtimään bussiin ja päästää pakoon. Se vie voimat ja auttaa jaksamaan – aivan niin kuin ennen.

Saunan valo on omansa. Se on tumma, tunkeilematon ja aina lohdullinen. Se on lempein mahdollinen suodatin, kun täytyy katsoa vaikeita ja vakavia asioita – aivan niin kuin ennen.

Elämä on loputon alkujen sarja. Se näkyy taas ensi viikolla, kun tuhannet suomalaislapset aloittavat koulutiensä. Heillä on kiiltävät penaalit, värikkäät reput ja satojatuhansia kysymyksiä. He ovat matkalla jonnekin ollakseen matkalla jonnekin – aivan niin kuin ennen.

Murehtiminen on hyödyllistä ja viisastakin, mutta huolettomuus on välttämätöntä. Se auttaa katsomaan lähelle ja toteamaan voimiensa rajat. Se muistuttaa, että melkein kaikki on – aivan niin kuin ennen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat