Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän esittämä kutsu on vielä epämääräinen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaleva kirjoittaa, että Venäjän puolustusministeriön esittämä kutsu Euroopan sotilaspoliittista tilannetta koskeviin konsultaatioihin herättää kysymyksiä.

”Neuvotteludiplomatia on aina parempi vaihtoehto kuin aseiden kalistelu.”

”Jos kutsu kertoisi pelkästään Venäjän aidosta halusta alentaa Itämeren alueella noussutta jännitystä, sitä voisi tervehtiä tyydytyksellä. Toivottavasti kysymys on tästä.”

”Presidentti Sauli Niinistö teki aloitteen Itämeren alueen lentoturvallisuuden parantamisesta. Suomessa vierailulla ollut Venäjän presidentti Vladimir Putin tarttui enemmän kuin innokkaasti Niinistön aloitteeseen. Venäjän puolustusministeriön kutsu näyttää yhtä innokkaalta. Ministeriön edustaja puhui kuitenkin ’Euroopan sotilaspoliittisesta tilanteesta’ eikä vain Itämeren lentoturvallisuudesta.”

”Suomen on konsultoitava Naton kanssa ja tiedettävä tarkkaan asialista ja osanottajat ennen kuin Moskovaan lähdetään.”

”Suomen puolustusministeriö kertoi, että kysymys lentoturvallisuudesta Itämeren alueella on ’ajankohtainen ja tärkeä’. Jos Suomi menee mukaan, se haluaa selvästikin keskustella vain tästä asiasta laajentamatta agendaa koko Euroopan tilanteeseen. Se keskustelu kuuluukin Venäjälle ja Natolle.”

Ilkan mukaan Venäjän esittämä kutsu on otettava vastaan myönteisesti, vaikkei kutsun syitä etukäteen avattaisi tarkemmin.

”Nyt kaikki Itämeren ympärysmaat ja Nato pääsevät yhteisen pöydän ääreen puhumaan turvallisuusongelmista, joista kaikki ovat ilmaisseet huolensa.”

”Vladimir Putin saa kutsun lähettämisestä kotimaassaan lisää mainetta rauhanrakentajana. Neuvottelukumppaneille Putinin aloitteellisuus kertoo siitä, että Itämeren tilanteessa on mahdollisuus päästä uhittelusta ja syyttelystä kohti rakentavaa vuoropuhelua.”

”Putin on nyt tullut puolitiehen vastaan. Kutsu on tilaisuus Venäjän ja lännen suhteiden jännitteiden vähentämiseen.”

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että kutsuun tulee tarttua varauksin.

”Lähtökohtaisesti Venäjän aloitetta on syytä tervehtiä ilolla: keskusteluyhteys idän ja lännen välillä säilyy.”

”Tapaamisessa on kuitenkin syytä muistaa kaksi asiaa. Venäjän ulkopolitiikka pyrkii hajottamaan lännen leiriä sekä Natossa että EU:ssa. Kun lukee Venäjän median kirjoituksia kutsusta paljastuu, että Venäjä korostaa tässä asiassa myös kahdenvälisiä sopimuksia Baltian maiden sekä Suomen ja Ruotsin kanssa.”

”Toisaalta Venäjä ottaa varmasti tapaamisesta kaiken propagandahyödyn. Jos transpondereista päästään sopimukseen, se on voitto. Jos ei päästä, sekin kääntyy Venäjän propagandassa Venäjän eduksi: länsi ei tarttunut sovinnon käteen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat