Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyyspaketteja toisensa perään

Hallitus halusi luopua ”tempputyöllistämisestä” säästöpaineiden ja epäillyn tehottomuuden vuoksi. Silti myös uusien toimien vaikutuksesta on vaikea esittää arvioita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Seppo Solmela
Hallitus haluaa kiristää työttömyysturvan ehtoja. Se toivoo sen kannustavan aktiivisempaan työnhakuun.
Hallitus haluaa kiristää työttömyysturvan ehtoja. Se toivoo sen kannustavan aktiivisempaan työnhakuun. Kuva: Seppo Solmela

Tulevaa budjettiriihtä varten virkamieskuntaa on kehotettu valmistelemaan ehdotuksia, jotka tähtäävät työllisyyden parantamiseen – ja vielä evästyksellä, että ideointivaiheessa ei pidä miettiä, ovatko ehdotukset poliittisesti mahdollisia tai mitä ne maksavat.

Hallituksen tavoite on lisätä työllisten määrää 110 000:lla vaalikauden loppuun mennessä ja nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

Tavoitteen saavuttaminen ei ole täysin Suomen hallituksen päätösvallassa, koska paljon riippuu myös vientimarkkinoista ja kansainvälisen talouden piristymisestä. Hallitus voi kuitenkin osaltaan raivata työllistymisen esteitä ja madaltaa kynnystä luoda työpaikkoja.

Tuoreiden työttömyyslukujen huolestuttavin piirre on se, että pitkäaikaistyöttömiä on tullut koko ajan lisää, vaikka työttömyyden kasvu näyttää muuten jo hieman taittuneen. Tutkimustieto kertoo, että kun on ollut työtä vailla yli kahden vuoden ajan, työllistymisen näkymät heikkenevät olennaisesti.

Valtiovarainministeriö on arvioinut keväällä solmitun kilpailukykysopimuksen parantavan työllisyyttä noin 35 000 hengellä 2020-luvun alkuun mennessä – tosin ministeriö varoittaa, että arvio on hyvin epävarma.

Edelliset hallitukset painottivat aktiivista työvoimapolitiikkaa, mutta Juha Sipilän (kesk) hallitus muutti tätä ”tempputyöllistämiseksi” usein haukuttua linjaa. Muutos johtui budjettipaineista ja siitä, että temppujen ei nähty johtavan pysyviin työpaikkoihin.

Nyt työtöntä patistetaan töihin ja työttömyysturvaa muutetaan entistä vastikkeellisemmaksi. Opposition retoriikassa tätä kutsutaan kyykyttämiseksi.

Hallitus lähetti ennen lomille lähtöään eduskuntaan kaksi keskeistä työelämään liittyvää esitystä, jotka ovat olleet vaikeita paloja työmarkkinajärjestöille. Siksi hallitus viivytteli niiden kanssa, kunnes kilpailukykysopimus oli maalissa.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennetään 500 päivästä 400:aan. Oletuksena on, että kun ansiopäivärahakausi päättyy aikaisemmin, työn hakeminen alkaa kiinnostaa nykyistä nopeammin. Tukea leikataan muun muassa niin, että pitkästä työurasta ei saa enää korotusta. Hallitus arvioi heikennysten parantavan työllisyyttä 9 000 hengellä.

Toinen eduskuntaan mennyt lakiesitys pidentää työntekijän koeaikaa, lyhentää työnantajan takaisinottovelvoitetta irtisanomisten jälkeen ja sallii pitkäaikaistyöttömän palkkaamisen määräaikaiseksi ilman erikseen perusteltua syytä. Näiden uudistusten työllisyysvaikutuksista hallitus ei pysty tekemään tarkkaa arviota.

Hallitus esitteli viimeksi keväällä kehysneuvotteluiden jälkeen edellisen työllisyyspaketin, joka joutui osin vastatuuleen kilpailukykysopimuksen herkistämissä ammattiliitoissa.

Ylen uutiset kertoi viime viikolla (Yle 28.7.), että hallitus muuttaa järjestöjä eniten hermostuttanutta ehdotustaan eli palkatonta työnäytettä. Useamman kuukauden kestävä työnäyte supistuu korkeintaan kuukaudeksi. Paketin muista osista järkevimpiin kuuluu ehdotus, että työnantajalle maksettavan palkkatuen ja aloittavan yrittäjän starttirahan ehtoja ja rahoitusta muutetaan nykyistä joustavammiksi.

Jälleen kyse on esityksistä, joiden työllisyysvaikutuksia on miltei mahdoton arvioida etukäteen. Linjana on nyt kääntää kaikki kivet. Hallituksen todellinen liikkumavara jää silti kapeaksi, sillä hallitus joutuu etenemään työmarkkinajärjestöjä suututtamatta ja valtiontalouden asettamissa rajoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat