Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Kaukasian maiden epävakaus uhkaa rauhaa

Azerbaidžanin ja Armenian johtajien aiempi toiminta vaikeuttaa rauhan saamista Vuoristo-Karabahiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime viikot ovat taas muistuttaneet, miten epävakaita Etelä-Kaukasian entiset neuvostotasavallat ovat.

Öljyn halpeneminen on romauttanut Azerbaidžanin valuutan ja ajanut maan talouden kiville, mikä johti aiemmin tänä vuonna poikkeuksellisiin mielenosoituksiin. Niiden kukistaminen ei poistanut tyytymättömyyttä ja uudenlaista levottomuutta.

Nyt tilanne on kärjistynyt Armeniassa. Pääkaupunki Jerevanissa päättyi sunnuntaina poliisiaseman valtaus, jonka takana oli pieni ja varsin tuntematon ryhmä. Valtaus laajeni opposition isommaksi mielenosoitukseksi, jonka poliisi hajotti.

Sisäinen kiehunta on pysynyt pitkään piilossa ja kurissa, sillä molempia maita johdetaan autoritaarisesti.

Armenia on köyhä kolmen miljoonan asukkaan maa, pinta-alaltaan Viroa pienempi. Vauraampi Azerbaidžan on kolme kertaa niin suuri kuin naapurinsa, mutta sielläkin on vain vajaat kymmenen miljoonaa asukasta. Maiden sisäinen tilanne tuskin kiinnostaisi juuri ketään, jos molemmat eivät olisi Vuoristo-Karabahin konfliktin osapuolia.

Armenialaisten Azerbaidžanilta valtaamassa Vuoristo-Karabahissa on ollut hauras tulitauko jo yli 20 vuotta, minkä vuoksi konfliktia kutsutaan jäätyneeksi. Oikeammin pitäisi puhua kytevästä konfliktista, sillä ammuskelussa kuolee rintamalinjalla vuosittain kymmeniä. Lähimpänä uutta sotaa oltiin huhtikuussa.

Huhtikuun tapahtumat olivatkin yksi sytyke Jerevanin tuoreille levottomuuksille. Azerbaidžan onnistui silloin valtaamaan pari kylää, mikä hermostutti Armeniassa. Moni myös pelkää Armenian presidentin Serž Sargsjanin neuvottelevan rauhasta.

Azerbaidžanin ja Armenian johtajat ovat kuitenkin tehneet rauhan vaikeaksi aiemmalla toiminnallaan. Vuosien propaganda on pitänyt haavat avoinna ja kansalaiset vihaisina viholliselle. Lisäksi itsevaltaisuuden ja ahneuden vuoksi vallanpitäjiltä puuttuu legitimiteetti, eikä heihin luoteta.

Rauha ja kompromissi hyödyttäisivät eniten tavallisia kansalaisia. EU:n ja muiden ulkopuolisten on syytä yrittää alkaa puhua nyt heille eikä vain vallanpitäjille yrittäessään saada alueelle rauhaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat