Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympialaiset kärsivät pitkään amatööriurheilun leimasta ja se hyödytti Suomea

On Suomen onni, että amatööriurheilun leimasta yritettiin pitää kiinni eikä kisoista kasvatettu mammuttitapahtumia, kirjoittaa Matti Kalliokoski.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Aleksis Kiven seura myöntää vuosittain Eskon puumerkki -mitalin tunnustuksena suomalaiselle, joka on Nummisuutarin Eskon tavoin osoittanut sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä.

Jos puumerkin voisi myöntää edesmenneelle ja ei-suomalaiselle, yhdysvaltalainen Avery Brundage olisi vahva ehdokas. Hän johti kahden vuosikymmenen ajan Kansainvälistä olympiakomiteaa KOK:ta vuoteen 1972 asti.

Brundage vastusti tiukasti ammattilaisten ottamista mukaan olympiakisoihin. KOK ei myöskään halunnut yrityksiä sponsoreikseen mutta jätti sentään kisat järjestäville kansallisille olympiakomiteoille vapaammat kädet.

Samaan aikaan television läpimurto teki suurista yleisöistä kullanarvoisia. Liiketoiminnan näkökulmasta KOK jätti tilaisuutensa käyttämättä ja yritti ylläpitää 1800-luvun lopun aristokraattien romanttista käsitystä siitä, miten amatöörien rehti kilpailu ja nuorison kohtaaminen tervehdyttävät maailmaa.

Brundage luopui tehtävästään, ja kaupalliselle paineelle alettiin antaa periksi. Amatööriurheilun kausi olympialaisissa päättyi viimeistään Barcelonassa vuonna 1992, kun kisoihin marssi Yhdysvaltojen NBA-koripalloilijoista koostuva huippujoukkue Dream Team.

Rahalla mitattuna periaatteiden vaihtaminen oli kannattava liiketoimi. Neljä vuotta sitten Pekingin kisojen aikaan olympialaisten brändin arvoksi arvioitiin jo liki 50 miljardia dollaria.

Koska pelissä ovat suuret rahat, olympiarenkaiden vartijat ovat entistä tarkempia tuotemerkkien ja logojen käytöstä. Tällä kertaa juristit jahtaavat esimerkiksi yhdysvaltalaisyhtiöitä, jotka eivät ole virallisia kisasponsoreita mutta lisäävät tviitteihinsä avainsanan #rio2016.

On Suomen onni, että amatööriurheilun leimasta yritettiin pitää kiinni eikä kisoista kasvatettu mammuttitapahtumia.

Suomi ei olisi saanut itsenäistymisen jälkeen itsetunnon nostetta mitalisateesta, jos kilpailu olisi ollut yhtä kovaa kuin nyt. Omien kisojen järjestäminen olisi ehkä ollut ylivoimaista jo vuonna 1952.

Nyt Suomi on suuressa liiketoiminnassa vain pieni sivuvirta, eivätkä kisojen näkyvimmät hahmot todennäköisesti tule näin pohjoisesta.

Nummisuutarit on jo yli 150 vuotta vanha teos, mutta se on edelleen suosituimpia suomalaisnäytelmiä. Tekstillään Kivi voitti merkittävän kirjoituskilpailun. Se toi hänelle mainetta ja rahaa.

Voiton avulla amatööristä tuli ammattilainen. Se oli muutos oikeaan suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat