Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edes keihäs ei lentänyt

Kesän uutisia silmäilemällä saa käsityksen siitä, millainen kesä on ollut.

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Vanhan vitsin mukaan Suomen kesä on lyhyt mutta onneksi vähäluminen. Kesän uutisia silmäilemällä saa käsityksen, että se on lisäksi vaarallinen ja yhtä pettymysten ketjua.

Otsikoiden mukaan vuoropäivin sai hikoilla helteillä tai kummastella lunta. Saattoi tulla rakeitakin. Heinäkuu jatkui märkänä ja viileänä, ja sade piinasi lomailijoita. Paikoin satoi ennätyksellisesti. Kadut tulvivat ja ukkoset toivat myrskypuuskia.

Missään ei ollut hyvä: helsinkiläisestä taloyhtiöstä muutetaan pois kuumuuden takia, kun asunnot lämpiävät 30-asteisiksi. Bussit olivat kuin pätsejä, raitiovaunuissa taas oli kylmä. Metro ei kestä ukonilmaa: ”Tämä on joka kesä tämmöistä”, kommentoi viranomainen.

Luonto oli sakeanaan verenhimoisia ja vaarallisia eläimiä. Hyttyset ja paarmat kiusasivat, heinikot olivat täynnä punkkeja, joiden puremasta saa borrelioosin tai aivokuumeen. Punkkien määrä on jopa 50-kertaistunut! Loppukesän riesana ovat ärhäkät ampiaiset, jotka piinaavat rannoilla ja terasseilla.

Vatsataudit jylläsivät – norovirus ja bakteerit vaanivat uimarannoilla, joilla velloi lisäksi sinilevää.

Mansikkasato oli pettymys poimijoille: marjat loppuivat marketeista ja hinnat nousivat rajusti. Mansikalla oli heikoin myyntikesä yli vuosikymmeneen. Mustikkasato näytti jäävän keskinkertaiseksi.

Kesällä syödään ja juodaan epäterveellisesti ja liikaa. Rattijuopot ja huumekuskit työllistivät poliisia ympäri Suomen. Veneilijätkin olivat ruorissa maistissa. Päihdepotilaat työllistivät pääkaupunkiseudun sairaaloita.

Kaikenlaista hullua keksittiin. Selfie-kuvien otto lähti käsistä: Helsingissä keikuttiin työmaiden nostokurjilla, ja kiipijöitä riitti niin helsinkiläisen kirkon kuin Olavinlinnan tornin katolle. Isoisänsillalta hypittiin veteen ja kaljakellujat pissivät jokivarren taloyhtiön tontille ja rikkoivat laiturin.

Loman päättyminen ahdisti, ja loman loppuminen näkyi katkaisuhoitoasemilla. ”Ne, jotka tulevat nyt hoitoon, ovat huonokuntoisia”. Keihäskään ei oikein lentänyt, EM-unelma mureni, ja ”haavoja nuollaan vieläkin”.

Ja tuorein uutinen sitten: parhaat lomasäät ovat tilastojen mukaan nyt.

Sellainen kesä.

Mediaa moititaan usein asioiden synkistämisestä. Ehkä siinä on perää. Ei kesä ihan noin apeasti ole mennyt – ja onneksi sitä on vielä jäljelläkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat